Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Balkenende: ‘Algemene ziekenhuizen moeten specialiseren’

Algemene ziekenhuizen moeten niet alle medische specialismen in eigen huis willen hebben. Als klinieken in elkaars buurt specialisaties verdelen en samenwerken, kan er veel meer worden bereikt.

Dat heeft premier Jan Peter Balkenende maandag in Nijmegen gezegd. Balkenende bezocht in het kader van de CDA-verkiezingstournee het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Dit ziekenhuis is vorig jaar door de Consumentenbond uitgeroepen tot patiëntvriendelijkste ziekenhuis van Nederland.

Efficiënt

Als ziekenhuizen zich op een aantal medische specialismen concentreren, kan het beschikbare geld beter worden benut, zo zei Balkenende tegen twee urologen van het CWZ. Door een aantal specialisaties aan andere ziekenhuizen over te laten, komt er geld vrij om voor de eigen specialismen bijvoorbeeld de modernste apparatuur aan te schaffen. Ziekenhuizen zouden ook veel meer kennis en inzichten moeten uitwisselen.

Reisbereidheid

De premier is ervan overtuigd, dat patiënten best verder willen reizen als het om “de beste zorg voor hun gezondheid” gaat. “Overigens zouden specialisten zich ook vaker de vraag moeten stellen of nieuwe spullen medisch gezien echt noodzakelijk zijn of alleen de nieuwsgierigheid bevredigen. Er zijn grenzen aan wat je moet weten”, vindt Balkenende. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.