Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Banen IJsselmeerziekenhuis op de tocht

MAARSSEN - Bij het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad en Emmeloord staan circa 120 banen op de tocht. Door het personeelsbestand in te krimpen hoopt het ziekenhuis een dreigend tekort van zeven miljoen euro het hoofd te bieden.

In de financiële scenario’s is het ziekenhuis altijd uitgegaan van een groeiende productie. Die groei blijkt echter niet haalbaar, doordat het ziekenhuis in vergelijking met andere ziekenhuizen tien tot veertien procent minder efficiënt produceert. Daarnaast is er een achtergestelde lening die op het eigen vermogen drukt.

Vacatures

Om de problemen het hoofd te bieden wil het ziekenhuisbestuur dat er meer productie wordt geleverd met minder mensen. Vakbondswoordvoerder Wim de Vree van de FNV gaat er vooralsnog vanuit dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. “Er zijn intern vacatures en ook bij samenwerkingspartners het Zuiderzeeziekenhuis in Almere en het OLVG in Amsterdam zijn vacatures. Eventuele overtollige personeelsleden kunnen daar geplaatst worden.”

Open zenuw

Een heikel punt vormt het huidige sociaal plan van het IJsselmeerziekenhuis. Hierin staan ondermeer maatregelen om de moeizame samenwerking tussen de locaties in Lelystad en Emmeloord te versoepelen, zoals een reiskostenvergoeding. De raad van bestuur overweegt deze afspraken uit financiële overwegingen open te breken. Onverstandig, vindt De Vree, “als je het sociaal plan openbreekt, raak je een open zenuw”. De raad van bestuur komt medio januari met definitieve plannen. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

– Elsevier: OLVG opnieuw beste ziekenhuis

‘Ziekenhuizen kunnen leren van militair besturingsmodel’

UMC St Radboud schrapt 200 banen

– HagaZiekenhuis krimpt in

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.