Banken moeten schade zorgderivaten compenseren’

Banken moeten niet alleen mkb-bedrijven compenseren voor de schade door zorgderivaten. Ook semi-publieke instellingen, zoals zorginstellingen, hebben recht op schadevergoeding, vindt Pim de Vries van accountants- en adviesbureau BDO.
geld_vastgoed_vvoe Fotolia_32293048_400.jpg
Foto: Fotolia

Semi-publieke instellingen, zoals woningcorporaties, scholen en zorginstellingen, bezitten samen voor zo’n 24 miljard euro aan derivaten, zo heeft het journalistiek onderzoeksplatform Investico becijferd. De derivaten moesten klanten zekerheid geven over een vaste rente. Ze zouden bescherming moeten bieden tegen renteverhogingen. Zo’n zeven tot acht jaar werden ze op vrij grote schaal afgesloten. Maar de rente ging niet omhoog, zoals verwacht, maar omlaag. Dat werd vooral een probleem als er een verplichting tot bijstorting was afgesproken.

Opslagen op leningen
Een ander heet hangijzer vormen de opslagen op de leningen die zijn gekoppeld aan de rentederivaten. De banken hebben die opslagen de

2
126

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.