Banken: winstuitkering noodzakelijk voor innovatie in de zorg

Om de kwaliteit van de zorg op peil te houden is het noodzakelijk winstuitkering in ziekenhuizen mogelijk te maken. Dat stelt het visiedocument Van bricks naar clicks van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
NVB

De winstuitkeringen gelden niet voor de acute zorg en hebben als voorwaardde dat de kwaliteit van de zorg er niet onder leidt.

Winstuitkeringen zijn in de zorg al gebruikelijk, stelde de NVB tijdens de presentatie van Van bricks naar clicks op 12 maart in Den Haag. Tandartsen, thuiszorgorganisaties, huisartsen en fysiotherapeuten maken, zij het soms onder voorwaarden, al lang winst. Alleen in de medisch-specialistische zorg is dit nog altijd een taboe.

Investeren vraagt risicokapitaal

Het wordt tijd dat hier een einde aan komt, aldus het visiedocument. Zonder risicodragend kapitaal blijft de digitalisering en vernieuwing in de ziekenhuiszorg achter. Met

1
926

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. De aanname van de banken dat er al buiten de medisch specialistische zorg winst wordt gemaakt, klopt in elk geval in mijn sector (huisartsenzorg) niet. Via NZa kostenonderzoeken wordt het inkomensdeel (de winst) teruggebracht tot het niveau wat de overheid vindt dat een huisarts mag verdienen. Dat is met name gerelateerd aan een ambtenarenschaal. Dit betekent dat de NZa de nieuwe tarieven huisartsenzorg na een dergelijk onderzoek hierop aanpast. Sinds de Zorgverzekeringswet (2006) is dat 3x gebeurd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.