Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Begeleidingsprogramma ondersteunt ouders van veel te vroeg geborenen

Mark van Dorresteijn
Ouders van veel te vroeg geboren kinderen hebben baat bij een begeleidingsprogramma. Het IBAIP (Infant Behavioral Assesment and Intervention Program) heeft een gunstig effect op gezondheid, welbevinden en hersenontwikkeling van prematuren. Dit blijkt uit onderzoek van de afdelingen Neonatologie en Kinderrevalidatie van het AMC Amsterdam en de Universiteit van Tilburg.
Begeleidingsprogramma ondersteunt ouders van veel te vroeg geborenen

Bij meer dan de helft van de kinderen die geboren worden na een zwangerschap van minder dan 32 weken, is sprake van meerdere lichte beperkingen. Vaak gaat het om een combinatie van motorische-, sociaal-emotionele en leerproblemen. Hierdoor verloopt het contact met hun ouders vaak moeizamer en raken deze kinderen sneller uit balans. Op latere leeftijd zijn de gevolgen soms nog merkbaar: te vroeg geboren kinderen hebben meer moeite om vrienden te maken, een baan te vinden of een zelfstandig leven te leiden.

Ondersteuning

Bij IBAIP laat een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut de ouders zien welke strategieën hun kind gebruikt om zijn omgeving te onderzoeken en hoe ze hun kind hierbij kunnen helpen.

De vroeg geborenen maken soms bijvoorbeeld ongecontroleerde bewegingen die belemmerend werken als het kind z’n aandacht ergens op wil richten. Een ouder leert dan het kind zo te ondersteunen dat het geen last meer heeft van die bewegingen. De begeleiding bestaat uit twaalf sessies en loopt door tot het kind 1 jaar is.

Proefperiode

De resultaten van het programma zijn zo goed dat AMC, zorgverzekeraar AGIS en de zorgautoriteit NZa hebben besloten IBAIP tijdens een drie jaar durende proefperiode standaard aan te bieden aan alle ouders van te vroeg geborenen. Op termijn moet IBAIP in heel Nederland deel gaan uitmaken van de standaardzorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Babypop vervangt lammetjes voor ECMO-training

Klink: Extra geld beschikbaar tegen babysterfte

Brede aanpak bepleit in tegengaan babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.