Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Bekostig kinderverpleeghulp uit Zorgverzekeringswet’

Mark van Dorresteijn
De verpleegkundige hulp aan ernstig zieke kinderen moet worden bekostigd uit de Zorgverzekeringswet. Dat is het advies van de commissie Bekostiging Intensieve Kindzorg, dat woensdag werd aangeboden aan demissionair minister Ab Klink.
'Bekostig kinderverpleeghulp uit Zorgverzekeringswet’

Ongeveer duizend kinderen hebben na behandeling in het ziekenhuis verpleging nodig. Het gaat om kinderen met ernstige medische problemen, zoals stofwisselingsziekten, neurologische aandoeningen en epilepsie. De commissie wil dat de precieze medische problematiek van het kind uitgangspunt wordt van de financiering van de zorg aan dat kind. Nu wordt die hulp betaald via een tijdelijke regeling uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Volgens de commissie moet die zorg echter worden bekostigd uit de Zorgverzekeringswet.

Exacte zorgzwaarte

De bestaande vormen van financiering slagen er niet in om aan die exacte zorgvraag te voldoen. De denktank adviseert Klink om, in afwachting van de zogenoemde persoonsvolgende bekostiging, een nieuwe wijze van financiering op te zetten voor een periode van vier jaar. Dat kan volgens de commissie in de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WBMV). Gedurende die vier jaar kan een structurele regeling in de steigers worden gezet.

Financiering vanuit WBMV

Klink nam het rapport woensdag in ontvangst in kinderhospice Pallieterburght in Capelle aan den IJssel. Daar zei hij dat financiering vanuit de WBMV hem aanspreekt. Een nieuw kabinet moet er een knoop over doorhakken, maakte hij duidelijk. Tot die tijd blijft dergelijke verpleeghulp betaald vanuit de AWBZ. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Nationaal centrum voor kinderkanker in de maak

Nederland goed in palliatieve thuiszorg voor kinderen

Zorgen om sluiting van kinderafdelingen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.