Minister van Volksgezondheid Maggie de Block heeft dit gezegd in een interview op de Vlaamse radio. ‘We gaan de patiënt eindelijk inzage geven in zijn persoonlijke medische dossier. Daarvoor hebben we een digitaal platform ontwikkeld, de Personal Health Viewer’, aldus de minister.
Volgens De Block kan de patiënt in zijn Personal Health Viewer niet alleen al zijn medische gegevens vinden. Ook kan hij er zaken aan toevoegen waarvan hij vindt dat ze belangrijk zijn voor zorgverleners. ‘De patiënt beslist zelf welke zorgverleners en ook wat verzekeraars te zien krijgen.’
Actieplan e-Gezondheid
De Personal Health Viewer is volgens De Block maart 2018 klaar voor gebruik. De minister zet zich al langere tijd in voor elektronische toegang tot patiëntendossiers. In 2015 formuleerde ze een actieplan e-Gezondheid. In dit plan was veel aandacht voor een wettelijk kader voor health-apps en voor de invoering van epd’s in de Belgische ziekenhuizen.
Als de Personal Health Viewer inderdaad snel beschikbaar komt, loopt België op het vlak van digitale toegang tot medische dossiers voor op Nederland. Bij ons moet iedereen vanaf 1 juli 2020 digitaal de eigen medische gegevens kunnen inzien. Dit vloeit voort uit de Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens. Wel kun je in Nederland, net als in België, bij veel ziekenhuizen al toegang krijgen tot je dossier via een patiëntenportaal.
Minister De Block is lid van de liberale partij Open VLD en al jaren een van de populairste politici van Vlaanderen. In een vorig leven was ze huisarts.
In Nederland is er al jaren ook een online persoonlijk medisch dossier beschikbaar, CitoView+.
Met dit dossier kun je naast het inzien van je medische gegevens ook communiceren met de huisartspraktijk. Zelf metingen doorgeven en herhaalrecepten aanvragen.
De huisarts beheert de gegevens, netjes zoals het hoort.
Perfect systeem!
Na oa Australië, Engeland en Portugal, nu ook in België nationaal gestuurde centrale ontwikkeling voor inzage zorggegevens, toevoegingen daarop en delen van gegevens door burgers zelf.
Het digitale platform heet Personal Health Viewer (PHV). Die naam vind ik gemiste kans; een portaal noemt men in Vlaanderen nl. “dataluik”, ik was dus erg benieuwd naar het Vlaams equivalent van PGO … iets van “dataMaggie” 😉
#MijnZorggegevens #Quli4iedereen #MedMij