Benchmark Sociaal Domein: gemeenten leggen de focus op preventie

Gemeenten investeren steeds vaker in preventie om meer grip te krijgen op het sociaal domein. Dat blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Sociaal Domein van Berenschot. ‘Preventie zal in eerste instantie leiden tot een grotere instroom van cliënten’, aldus onderzoeker Paul Schenderling. ‘Op middellange tot lange termijn zorgt dit juist voor daling van het aantal cliënten.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorgvisie ict magazine, nr. 2/2018
Foto: Tsung-Lin Wu/Fotolia

Onderzoekers Paul Schenderling en Wouter Poels deden onderzoek naar de kosten en formatie voor alle taken binnen de Participatiewet/Wet schuldhulpverlening, Wmo en Jeugdwet. Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat gemeenten zich steeds meer storten op preventie en daarom verschillende projecten en structurele programma’s zijn gestart om preventie te bevorderen. ‘Dit is terug te zien in de omvang van de formatie van deze gemeenten, omdat preventieactiviteiten aan het begin tijd en geld kosten’, vertelt Schenderling. De bevordering van preventie moet uiteindelijk zorgen voor een kostendaling en het vroegtijdig helpen van inwoners, met als doel grote problemen te vermijden.

0
625

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.