Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bernhoven heft medische staf op

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
[Exclusief] Ziekenhuis Bernhoven maakt als eerste ziekenhuis een radicale keuze: het heft zowel het bestuur op als de medische staf. Beide organisatieonderdelen worden samengevoegd in één, zevenkoppig, directiecomité.
Bernhoven heft medische staf op

Bestuursvoorzitter Peter Bennemeer: ‘De klassieke manier van het besturen van een ziekenhuis brengt dualisme in de structuur. Daar willen wij vanaf. We brengen de organisatie terug naar de inhoud.’

Bennemeer maakt als algemeen directeur deel uit van het directiecomité. Hij ziet zichzelf als primus inter pares: ‘Alle bestuurders van de kritische disciplines zitten bij elkaar in een comité. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden.’

Medebestuurder Johan van der Heide vertrekt binnenkort naar een andere organisatie. Zowel het stafbestuur als de medische staf worden opgeheven.

De huidige voorzitter van de medische staf wordt een van de twee medisch directeuren. Daarnaast komen er directeuren voor ict, financiën en informatie, human resources en operaties en commercie. Het comité wordt begin 2014 aan de medewerkers gepresenteerd. Bennemeer: ‘Deze organisatiestructuur is geen doel op zich. Het is een middel dat precies past bij deze tijd.’

Geïntegreerde tarieven

In 2015 gaan de geïntegreerde tarieven in voor medisch specialistische behandelingen. Raad van bestuur en medische staf zullen dus samen afspraken moeten maken over productie, kwaliteit en doelmatigheid. Onder de huidige financiering is dat lastig omdat er nog sprake is van twee gescheiden budgetten en van aparte tarieven voor ziekenhuiskosten en specialistenhonoraria. Daar moet integrale bekostiging verandering in brengen. Raden van bestuur zullen met specialisten gaan onderhandelen over hun honoraria en met zorgverzekeraars over “zorgproducten”.

Taakherschikking

Daarnaast moet taakherschikking en samenwerking tussen medisch specialisten en zorgverleners buiten het ziekenhuis gemakkelijker worden. Ook banken verwachten van ziekenhuizen een andere rol. Zij zetten in op samenwerking met de eerste lijn en zijn bezig hun investeringsportefeuille naar dergelijke projecten te verschuiven.

Fiscaal ondernemerschap

Nieuwe organisatievormen binnen ziekenhuizen zijn om nog een andere reden interessant. Vrijgevestigde medisch specialisten kunnen hun fiscaal ondernemerschap verliezen als zij hun huidige praktijk ongewijzigd voortzetten. Willen medisch specialisten voor de fiscus ondernemer kunnen blijven, dan zullen zij daadwerkelijk risico moeten gaan lopen, zo liet minister Schippers de Tweede Kamer deze week weten. Daarbij valt volgens haar te denken aan het in dienst nemen van personeel en het investeren in bedrijfsmiddelen door de specialistenmaatschap. Of: het samen met het ziekenhuis deelnemen in het ziekenhuisbedrijf.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.