Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroep tegen integrale geboortezorg ontvankelijk verklaard

Redacteur Zorgvisie
De rechter heeft vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann ontvankelijk verklaard in het beroep tegen de beleidsregel integrale geboortezorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De organisatie deed het beroep samen met de Patiëntenfederatie Nederland.
hamer.rechter.istock.jpg
Foto: iStock

De Patiëntenfederatie en Clara Wichmann wilden de invoering van een nieuw geboortezorgsysteem tijdelijk tegenhouden, zodat er eerst een uitgebreid onderzoek kan worden gedaan naar keuzevrijheid van vrouwen. De organisatie vreest dat de nieuwe wetgeving ervoor zorgt dat er op grote schaal een nieuw stelsel kan worden ingevoerd, dat niet meer kan worden teruggedraaid. Er zou eerst moeten worden geëxperimenteerd met dit stelsel, zodat duidelijk wordt wat de gevolgen ervan zijn voor de keuzevrijheid van vrouwen, stelde Clara Wichmann in april dit jaar. Pas als dat in beeld is gebracht, kan er naar een nieuwe bekostiging worden gekeken.

Ontvankelijk verklaard
De rechter verklaarde het beroep van de vrouwenrechtenorganisatie vandaag ontvankelijk, wat er volgens Clara Wichmann voor zorgt dat de invoering van de integrale geboortezorg op losse schroeven staat. ‘De rechter geeft aan dat niet alleen de volledige invoering van de integrale geboortezorg middels de beleidsregel, maar ook de huidige reorganisaties in zes regio’s die al afspraken hebben gemaakt in een inhoudelijke beoordeling van het bezwaar moeten worden meegenomen’, zegt Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann. ‘Het kan namelijk zijn dat de prestatiegrond waarmee de verzekeraars in die regio’s zorg hebben ingekocht onrechtmatig is.’

De rechter stellen daarnaast dat niet kan worden uitgesloten dat de beleidsregel integrale geboortezorg gevolgen zou hebben voor de keuzevrijheid van vrouwen en het recht op zelfbeschikking.

Dossier Juridische Zaken De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.