Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Bestaat Florence Nightingale nog?

Eindredacteur
Is het mogelijk medewerkers zo bevlogen als Florence Nightingale was te maken? Uit onderzoek onder ruim 5600 medewerkers destilleren de auteurs vier aanbevelingen voor beleid op bevlogenheid in de zorg.
Bestaat Florence Nightingale nog?

Voor velen is Florence Nightingale de meest bevlogen persoon die de gezondheidszorg ooit heeft gekend. Zij is de grondlegger van de verpleging als professioneel vak, schrijfster en statisticus. Uit onvrede met de gang van zaken in de 19e eeuw stichtte ze de Nightingale Training School for Nurses, een instituut dat de verpleegkunde naar een hoger niveau tilde. Een interessante vraag is of Nightingale bevlogen geboren is of dat de gezondheidszorg haar bevlogen heeft gemaakt. Nog interessanter is de vervolgvraag: Is het mogelijk medewerkers meer bevlogen te maken?

Hrm-beleid

Bevlogenheid is een positieve gemoedstoestand waarin iemand zich opperst voldaan voelt. Een bevlogen werknemer voelt zich vitaal en energiek, is toegewijd en gaat op een plezierige wijze op in zijn werk. Onderzoek in de profit-sector heeft uitgewezen dat een organisatie met bevlogen medewerkers betere resultaten boekt op winst, verkoop, kwaliteit, klanttevredenheid, innovatie en verzuimfrequentie. Ook blijkt uit onderzoek dat de beroepsgroep verpleging en verzorging gemiddeld meer bevlogen is dan de andere beroepsgroepen in Nederland. Recentelijk hebben wij onderzoek gedaan onder 5600 medewerkers binnen diverse zorginstellingen naar bevlogenheid van medewerkers. We hebben onderzocht welke werkfactoren deze bevlogenheid beïnvloeden. Ook hebben we de invloed van de thuissituatie op bevlogenheid bij 246 medewerkers geanalyseerd. Binnen het onderzoek is vastgesteld welke aspecten van het werk en de organisatie statische voorspellers van bevlogenheid van medewerkers in de zorg zijn. Op grond van de bevindingen zijn de vier aanbevelingen vastgesteld voor hrm-beleid dat bevlogenheid stimuleert.

Aanbevelingen

Benut capaciteiten en geef ontwikkeling de ruimte. Zodra medewerkers de ruimte krijgen om hun relevante vaardigheden, kennis, kunde en talenten in het werk zo veel mogelijk te benutten, zal hun bevlogenheid stijgen. Middelen om deze stijging te realiseren zijn het voeren van ontwikkelingsgesprekken en het inzetten van medewerkers op projecten of aandachtsvelden van hun voorkeur die niet tot hun reguliere werkzaamheden behoren. Ook trainingen, (bij)scholing, begeleiding, coaching en vergroting van de mobiliteit zorgen ervoor dat de bevlogenheid van medewerkers toeneemt.

Stimuleer het sociale klimaat. Denk hierbij aan het creëren van een open sfeer en het schenken van aandacht aan zowel formele als informele socialisatie- en groepsprocessen. Ook competentiemanagement, feedbacksystemen, informele teambijeenkomsten en frequente overlegvormen, waarbij ruimte is voor eigen inbreng, kunnen hieraan een bijdrage leveren.

Zorg ervoor dat medewerkers ervaren dat zij voldoende worden gefaciliteerd in hun werk. Schenk aandacht aan de factoren in het werk die leiden tot tevredenheid, zoals beleid en management van de organisatie (protocollen, regels), toezicht, werkomstandigheden, salaris en relaties met collega’s. Tevens is het zaak medewerkers te betrekken bij organisatieveranderingen.

Bespreek de balans tussen werk en privé. De belasting in de thuissituatie is indirect te beïnvloeden door tijdens selectiegesprekken, functioneringsgesprekken en voortgangsgesprekken samen met de medewerker de balans tussen werk en privé te bespreken en gezamenlijk naar praktische oplossingen voor knelpunten te zoeken.

Wilm Vervoort, i.s.m. Job Breemer ter Stege en Henk-Jan Messchendorp van Top Team Advies

Lees meer:

Complete artikel ‘Bestaat florence nightingale nog’ (PDF)

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.