Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Bestand jaarverslagen zorg bevat grote fouten

Mark van Dorresteijn
Het landelijke bestand met jaarverslagen van zorginstellingen DigiMV blijkt vervuild. Eén zorgorganisatie heeft per abuis 1,4 miljard te veel omzet in 2009 ingevuld. Dat blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers voor de benchmark van de verpleging en verzorging.
Bestand jaarverslagen zorg bevat grote fouten

Voor de benchmark van ActiZ analyseert PwC de bedrijfsvoering van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties. Het bureau doet dat op basis van de openbare jaarverslagen op de site DigiMV. Bij de verwerking van deze gegevens dook een aantal “verwonderpunten” op, zegt Robbert-Jan Poerstamper van PwC. Bijvoorbeeld tarieven van 40 cent of 4000 euro per uur. “Dan voel je aan: dit kan niet kloppen. Bij de bezoeken die we vervolgens aflegden bij instellingen, legden we deze punten voor. Mensen schrikken daar erg van. Zorgaanbieders maken de fouten niet bewust, verre van zelfs.”

Handmatig

De fouten ontstaan doordat zorgorganisaties hun jaarrekening met de hand moeten omzetten naar een bestand op DigiMV. Als mensen een nul te veel of te weinig invullen, komt die tikfout direct online. “Bedragen op DigiMV zijn maal duizend. Als iemand dat niet doorheeft en 1,8 miljoen invult, staat er ineens 1,8 miljard.” Ook bij het invullen van bijvoorbeeld fte’s gaat er nogal eens wat mis, zegt Poerstamper. Bij 13 procent van de invoervelden treden onjuistheden op.

Vergissingen

De vergissingen kunnen gevolgen hebben voor instellingen, aangezien bijvoorbeeld banken de jaarverslagen downloaden. Adviesbureaus die de sector analyseren – soms voor het ministerie van VWS – doen dat ook op basis van het vervuilde bestand. Directeur Aad Koster van ActiZ heeft de aangesloten zorgorganisaties opgeroepen om te waarborgen dat de juiste gegevens in DigiMV komen.

DigiMV controle

Poerstamper vindt dat accountants moeten aanbieden om ook het jaarverslag op DigiMV te controleren, net zoals de jaarrekening. “Het is aan de klant om te zeggen of die dat wil, want er moet natuurlijk wel voor betaald worden.” Bij de inrichting van de website zijn suggesties gedaan om het jaarverslag rechtstreeks in het systeem te laten lopen, maar dat vond de overheid destijds te duur, aldus Poerstamper. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Dwangsom voor negen instellingen om jaardocument

jaarverslag

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

  1. Ooh wat lees ik nu dan? Gaat allemaal goed volgens mij alleen er zijn zorgaanbieders die helemaal verkeerde zaken uploaden qua jaardocument. Neem een thuiszorgin Utrecht als je kijkt op jaarverslagen zorg en je klikt de PDF aan dan krijg je alleen maar kruisjes en rondtjes te zien. Dat kan gewoon niet!

  2. Lees alle reacties
  3. Bedragen x 1000? Waar heeft PwC die informatie nou weer vandaan? Hiervan ga ik twijfelen aan alle onderzoeken van PwC. Daarnaast heb ik ook het genot gehad de (ruwe) VVT data te bekijken en er was zelfs geen een instellingen die 1,4mld of meer heeft opgegeven. Wat een flut onderzoek!

  4. Op ICT gebied valt er nog veel te halen. Een slecht voorbeeld is de Overheid zelf , waar ICT Miljarden geinvesteerd worden met als resultaat niet werkende of niet correct werkende ICT. Voorbeelden ;
    de Belastingdienst ; het C2000 systeem bij Politie & Brandweer; Gemeenten; Provincie ; etc..
    Aan de andere kant is het wel goed voor de Werkgelegenheid .Vooral nu het nieuwe Kabinet Gigantisch”” wil bezuinigen , maar hoe dan verder als je ICT niet goed werkt ? Politici hou de vinger aan de pols en neem AKTIE !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.