Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Bestuur Meavita had geen grip op financiën’

Redactie Zorgvisie
Bestuurders Daan van de Meeberg en Charles Laurey hebben de financiële administratie van Meavita Nederland nooit op orde gekregen. Dat zei bestuurder Gerrit Jan van Otterloo vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.
‘Bestuur Meavita had geen grip op financiën’

De vaste Kamercommissie van VWS ondervroeg vandaag betrokken bestuurders, toezichthouders, directeuren en leden van de ondernemings- en cliëntenraad over het faillissement van miljoenenbedrijf Meavita Nederland . Op de vraag welke factoren tot het faillissement hebben geleid, antwoordde Van Otterloo: “De financiële administratie was een zooitje. Er is deze eeuw geen diepgaande controle op de boekhouding meer uitgevoerd.” Van Otterloo is sinds het bankroet van moederbedrijf Meavita Nederland verantwoordelijk voor het bestuur van werkmaatschappijen Meavita West en Thuiszorg Groningen.

Financiële controle

Van Otterloo werd tegengesproken door de aanwezige oud-bestuurders Laurey en Meeberg. “Wij waren wel degelijk ‘in control’”, aldus Van de Meeberg. “ In 2006 hebben we het hele bedrijf gecontroleerd.”

Kritiek op oud-bestuurders

De oud-bestuurders kregen nog veel meer kritiek te pareren. Zo vroeg Van Otterloo zich af waar “een hele kerstboom aan bv’s voor nodig was”. “Plannen voor een vastgoedproject op Bonaire zijn toch te gek voor woorden.”

Medenzeggenschap

De verwijten van Van Otterloo sluiten aan bij kritiek van de voorzitters van de medezeggenschapsraden. Die zeiden dat de blik bij het bestuur “teveel naar buiten was gericht”. Daarbij concludeerden vrijwel alle aanwezigen dat de fusie in een verkeerde tijd is doorgevoerd en dat deze bovendien inhoudelijk niet goed is uitgevoerd.

Toezicht op zorg

Oud-commissaris Loek Hermans kwam met het voorstel om naast het reguliere toezicht visitaties te laten uitvoeren om herhalingen van de Meavita-casus te voorkomen. Ook stelde hij voor om over nieuwe vormen van toezicht, zoals een ‘one-tier board’ na te denken. Over zijn rol als commissaris bij Meavita zegt Hermans: “Ik wil de schuld niet van mij afschuiven. Ik heb zelf ook fouten gemaakt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

10 REACTIES

 1. Dhr R.v. Schagenis met hoop geld vertrokken,maar heeft ook medestanders die zitten ernog steeds mekaar dekken heet dat toch ?
  Wat heeft P.de Vente gepresteerd?
  Wat doet van J.Otterloo?
  Juist nog steeds een puinhoop
  meneer de President slaap zacht.
  wij krijgen ontslag als medewerkers , de klanten worden wel geholpen hoor maar waar blijven wij dankzij bovengenoemde heren plak er nog wat namen bij .
  J.O.P.S, J.H, een goed verstaande heeft een half woord nodig.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is te gek voor woorden dat al die zogenaaamde hoogopgeleide managers zelf geen creatief vermogen en bestuurskunde hebben om een fusie en/of instelling te leiden. Daarvoor huren ze interims in om hun eigen tekortkomingen te verdoezelen.Deze directeuren moeten op staande voet ontslagen worden door mismanagement dat over de ruggen gaat van klanten en personeel. Een uitvorende die een foutje maakt wordt gewezen op haar verantwoordelijkheid, wie wijst de verantwoordelijken( lees de mismanagers) op hun verantwoordelijkheid? Niemand , want het kan te koste gaan van hun eigen baan met de vette oprotpremie! Bah wat een misstanden in de gehele zorgwereld waar men alleen denkt aan de eigen portemone.

 4. Werkelijk waar onbegrijpelijk dat Van Otterloo zich meent een mening te moeten vormen. Met name over een bestuurder die koud aan boord was toen de zaak failliet ging. Laat hem eerst zelf bewijzen of hij de boel in Den Haag en Groningen in het gareel krijgt. Want daar is meer voor nodig dan het gekift naar directeuren en managers uit de ‘oude tijd. Als we een goed onderzoek willen is ook de rol van het zorgkantoor Menzis en de gemeente Den Haag in die tijd voor onderzoek vatbaar. En wat dacht u van de Haagse politiek zelf, geheel gestimuleerd door de wens om grote zorgbedrijven te realiseren is de heer Hermans mede verantwoordelijk voor een onmogelijke fusie tussen het Haagse en het Noorden, hij had van te voren moeten weten dat het Haagse geen gezonde fusiepartner meer was en heeft drie gezonde partijen met voorziene lasten opgezadeld, zowel in bestuurlijke als financiele zin. Laten we het er maar bij houden dat de grote jongens niet altijd gelijk hebben en dat gezond verstand en voorgevoel in elk bedrijf een plaats verdient. Laat de politiek luisteren naar directeuren in de Thuiszorg die hard knokken om de zaken nog te redden, anders is thuiszorg in Nederland voor de gewone burger straks passe!

 5. Er bestaat dus werkelijk een directeur veranderingen…!!!??? Dus het huidige management constateert dat er veranderingen ndig zijn maar kan deze zelf blijkbaar niet uitvoeren. Dus..huur maar een ( te dure ) manager in. Het ergste is dat het allemaal over de ruggen van de clienten en het personeel gaat.

 6. En wie krijgen de rekening gepresenteerd? De medewerkers en (dus) de klanten. Zo’n 50 full- time arbeidsplaatsen dreigen te verdwijnen in de directe zorgverlening. Maar wel een dure verandermanager inhuren, anders kan de reorganisatie niet uitgevoerd worden! Wie het weet mag het zeggen……

 7. Ook nu is het nog een puinhoop
  zelfde directie zit ernog komen nu weer 10 ml te kort dat zeggen ze volgens mij standaard, niks is op orde er leeft onrust,salarissen nog niet goed , klanten worden niet goed geholpen, nu geeft dir. Pieter de Vente wederom in ad/haagsche courant andere de schuld wat heeft hij zelf dan regeld of bereikt oja eind 2007 een bonus gekregen.
  hoe er nog steeds met mensen om gegaan wordt nu bij HWWZorg voorheen Meavita is een schande
  hoe kan een bedrijf die failliet is de zelfde directie houden(die zelf mede geholpen heeft aan failliet worden) nog steeds veel intrims aannemen dus dhr v. Otterloo heeft u zelf wel grip? Nu weer vele ontslagenen het is nog steeds mis managent

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.