Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Bestuur De Gelderhorst vraagt Inspectie om in te grijpen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De bestuurscrisis bij woon/zorginstelling De Gelderhorst in Ede loopt fors uit de hand. De bestuurder en de raad van toezicht van de instelling voor dove ouderen hebben een conflict over nieuwe vastgoedplannen. Volgens de rvt stuurt de bestuurder de organisatie de afgrond in. De Cliëntenraad en de OR steunen de bestuurder en willen dat de raad van toezicht opstapt.
Gelderhorst.foto Gelderhorst.JPG
Premium

Bestuurder Jan Tempelaar zegt geen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

  4 REACTIES

  1. Dat deze voorzitter van de rvt een draai maakt en nu zijn argumenten richt op de exploitatie van vastgoed verhult de vasthoudendheid van die voorzitter over het inschakelen van een zg deskundige voor het opvolgen van de bestuurder. Die deskundige is al op diverse plaatsen stevig mislukt. Om daar kennelijk toch aan vast te houden geeft te denken.

  2. Lees alle reacties
  3. Reactie op het artikel Bestuur De Gelderhorst vraagt Inspectie om in te grijpen
   Dank voor de aandacht die Zorgvisie besteedt aan de crisis in De Gelderhorst. Het artikel geeft alleen een vreemd beeld van de werkelijke situatie. Dhr. Buyser gaat maar al te graag in op de huisvesting terwijl dat al een gepasseerd station is. Binnen de organisatie heeft de nieuwbouw op dit moment geen enkele prioriteit. Wat wel speelt is is het vertrouwen. In november 2015, al een half jaar geleden, heeft de Cliëntenraad samen met de Ondernemingsraad, en gesteund door het management, het vertrouwen in de Raad van Toezicht van De Gelderhorst opgezegd omdat de communicatie erg stroef verloopt en we niet gekend worden in de ideeën en beslissingen van de RvT. De RvT heeft sinds december geen enkele poging gedaan om het vertrouwen te herstellen. Sterker, voorzitter Buyser vindt dat eerst het huisvestingsprobleem moet worden opgelost en het vertrouwen later wel komt. Wat ons ook steekt is dat Buyser zich nu alleen richt op de bestuurder. Het negeren van OR en CR blijft hij doorzetten, terwijl wij degenen zijn die het vertrouwen hebben opgezegd. Wat dhr. Buyser niet vertelt is dat inmiddels 2 van de 5 toezichthouders wel zijn opgestapt en is van een 3e toezichthouder de laatste termijn verstreken. Het is ons volstrekt onduidelijk waarom de 2 overgebleven leden zo halsstarrig blijven zitten.
   Betsy Katsman, voorzitter Cliëntenraad

  4. Bizar dat de Raad daar nog zit. Als iedereen het vertrouwen in de raad opzegt, dan is het toch duidelijk dat het functioneren van de raad niet voldoende is? Wie controleert eigen het functioneren van zo'n raad. Ik lees juist in dit artikel dat de bestuurder de zorg voor de zorgvragers centraal stelt, maar dat de raad daar niet mee instemt. Trieste zaak.

  5. Heel goed dat de raad van toezicht niet accoort gaat met het plan van de bestuurder "misbruik maken van de zorginkomsten en zorgmedewerkers". Binnen de zorg moet de zorg kwaliteit en kwantiteit en daarmee de zorgvragers centraal staan. De intrede van vastgoed onder het mom "eigen woning net als andere burgers" mag geen winstgevende "misbruikende" situatie opleveren voor de huurders. Ik durf te zeggend dat dit nu wel het geval is, en in de toekomst nog erger zal worden. Met als gevolg dat hulpbehoevenden niet alleen verstoken blijven van zorg, maar ook nog van een woongelegenheid. Triest dat Nederland deze koers kiest.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.