Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betere afspraken nodig rond thuisbeademing’

Mark van Dorresteijn
Hulpverleners zoals huisartsen, verpleegkundigen en ambulancebroeders moeten beter samenwerken bij de verzorging van de ongeveer 2000 zieken die thuis of in het verpleeghuis permanente beademing nodig hebben. Ambulancebroeders, bijvoorbeeld, moeten meer kennis opdoen zodat ze weten hoe ze met de patiënten moeten omgaan als die onverwachts in een ambulance belanden.
'Betere afspraken nodig rond thuisbeademing'

De Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning heeft hiertoe woensdag een lijst met aanbevelingen gepresenteerd. Volgens de vereniging kunnen de meeste aanbevelingen snel worden doorgevoerd.

Overdracht


De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde in 2010 dat de hulp aan de groep patiënten tekort schoot. Het schortte bijvoorbeeld aan een goede overdracht tussen de verschillende hulpverleners die bij de patiënt waren betrokken. Ook was er te weinig kennis over de zorg die de groep patiënten nodig heeft.

Permanente beademing


Het aantal mensen dat permanent moet worden beademd, groeit snel. Ongeveer 60 procent van hen heeft een spierziekte. De rest heeft problemen met longen, luchtwegen of in de borstkas. (ANP | ANP Photo – Roos Koole)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.