Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Betere maaltijd maakt ouderenzorg goedkoper

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bewoners van verpleeghuizen eten meer en voelen zich prettiger als ze een aangepaste maaltijd krijgen. Hierdoor komen bewoners in gewicht aan en is de verwachting dat ze in de toekomst minder dure dieetproducten nodig hebben.
Betere maaltijd maakt ouderenzorg goedkoper

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft deze onderzoeksresultaten gisteren in Veghel bekendgemaakt.

Appelmoes

Ondervoeding is in de ouderenzorg een groot probleem dat leidt tot meer zorgkosten. In de locaties Watersteeg in Veghel en Vita Nova in Oss van zorginstelling BrabantZorg hebben 68 deelnemers tussen 17 mei en 8 augustus meegedaan aan een onderzoek. In Veghel hebben de bewoners een ruimer assortiment maaltijden aangeboden gekregen. Met smaakvolle biologische producten, een optimale maaltijdpresentatie en een goede ondersteuning aan tafel door het personeel. Voor de controlegroep in Oss veranderde er niets. In Veghel werd 32 procent meer groenten, 29 procent meer zetmeel en 76 procent meer appelmoes gegeten.

Aankomen

Volgens de onderzoekers is sprake van een duidelijke trend, waarbij de bewoners in Veghel een halve kilo aankwamen en die in Oss gemiddeld een halve kilo gewicht verloren. Op jaarbasis kan dat een verschil van 6 à 7 kilo zijn. Hierdoor is niet alleen geen sprake meer van gewichtsverlies, maar komen mensen zelfs in gewicht aan, waardoor ze in de toekomst waarschijnlijk minder dure dieetproducten nodig hebben, zo verwachten de onderzoekers. De verwachting is dat de besparingen op dieetproducten groter zijn dan de meerkosten van de aangepaste maaltijd. Hoeveel precies is, vanwege de korte duur van de proef, niet te zeggen.

Vervolg

Het pilot-onderzoek is gefinancierd door het ministerie van LNV en opgezet samen met het ministerie van VWS. Het wetenschappelijke gedeelte van het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR Food & Biobased Research. Minister Verburg toonde zich vanmiddag enthousiast over de resultaten en zegde een vervolgonderzoek toe, dat ze samen met het ministerie van VWS wil laten uitvoeren. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Verpleeghuisbewoners klagen bij IGZ over vieze maaltijden

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. een goede ondersteuning aan tafel door het personeel. Nou kom maar op met dat personeel dan. En ouderen eten liever ouderwetse pot dan al die moderne liflafjes die zo uit het water op het bord worden gelegd omdat er anders te veel vet etc. in zit. Een heerlijk stukje vlees dat mals en makkelijk te eten is in plaats van een stukje voorgebakken vlees dat zo van de fabriek lijkt te komen in plaats van de echte slager. Tegenwoordig moet er appelmoes bij om het geheel een beetje smeuïg te maken zodat de ouderen het beter weg kunnen krijgen het is vaak te droog. In sommige huizen wordt nog wel gewoon gekookt maar als je van die opwarmmaaltijden moet eten waar vaak niet eens smaak aanzit en waar het eten half gaar is en wat dan zogenaamd wel gezond is eet je minder dus vallen de mensen af.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.