Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beth Shalom gaat reorganiseren

Mark van Dorresteijn
Het joodse verzorgings- en verpleeghuis Beth Shalom gaat reorganiseren. Aanleiding voor de reorganisatie is het financiële verlies sinds 2009, de structurele inzet van veel personeel en lagere inkomsten. Met de reorganisatie verdwijnen 35 voltijdbanen (fte).
Beth Shalom gaat reorganiseren

Jeroen Collette, interim-bestuurder bij Beth Shalom: ‘We zitten al langere tijd in heel zwaar weer. Na een grondige analyse blijkt een reorganisatie de enige manier om te overleven. Eind vorig jaar zijn we al begonnen met een herstelplan met ruim twintig projecten die moeten leiden tot verlaging van de kosten en verhoging van de opbrengsten. Eind 2013 moeten we break even draaien, met nadrukkelijk behoud van adequate en goede zorg voor de cliënten.’

Analyse van de organisatie

Beth Shalom is in maart 2012 gestart met een analyse van de organisatie. Daaruit komt naar voren dat de organisatie ten opzichte van zzp-financiering te veel capaciteit inzet. Ook blijken er te veel ‘grote’ contracten (32 tot 36 uur) te zijn en sluiten de werktijden niet altijd aan bij de zorgvraag. Inmiddels zijn nieuwe roosters en nieuwe formaties gemaakt op basis van de zzp’s, waarin beschreven staat welke zorg ouderen of mensen met een langdurige ziekte of handicap krijgen en hoeveel geld een instelling daarvoor krijgt.

Verbeteringen

Naast de reorganisatie wordt gewerkt aan de verbetering van inkomsten, zoals: meer passende indicaties bij cliënten, beperkte uitbreiding van dienstverlening (pluspakketten die tegen betaling kunnen worden afgenomen), en betere benutting van leegstaande huisvesting op de locatie in Amsterdam. Ook zullen er meer vrijwilligers worden ingezet. Verder zijn onderzoeken gestart voor samenwerking met andere organisaties zowel in het primaire proces als voor de ondersteunende diensten, zowel binnen het joods zorgcircuit (Joods Maatschappelijk Werk, ziekenhuis Amstelland en Sinaï Centrum), als met andere vergelijkbare kleinschalige organisaties binnen de ouderenzorg.

OR en vakorganisaties

De Ondernemingsraad heeft een positief advies uitgebracht aan de raad van bestuur van Beth Shalom over de reorganisatie. De vakorganisaties hebben ingestemd met het sociaal plan, dat onder meer voorziet in begeleiding van mensen naar ander werk.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Beth Shalom)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.