Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Betrek cliënten bij verbeterstrategieën zorginstellingen’

Annelies Vermeulen
Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties die een slechte beoordeling krijgen van hun patiënten, kunnen hun prestaties verbeteren door cliënten actief te betrekken bij het doorvoeren van verbeteringen op basis van CQ-indexvragenlijsten. Dat stelt Marloes Zuidgeest in onderzoek van Tranzo, Nivel en het Centrum Klantervaring Zorg, waarop zij promoveert aan de Tilburg University.
‘Betrek cliënten bij verbeterstrategieën zorginstellingen’

Volgens Zuidgeest hebben cliënten vaak wel inbreng bij het opstellen en testen van CQ-indexvragenlijsten, maar moet er meer aandacht worden besteed aan de interviewmethoden om ervoor te zorgen dat cliënten de vragen goed begrijpen. Daarnaast moeten rapporten en presentaties over de resultaten van metingen zo duidelijk geschreven zijn dat cliëntenraden de uitkomsten begrijpen en er samen met het management en de professionals mee aan de slag kunnen.

Verbeterstrategieën

Cliëntenraden van verpleeg- en verzorgingshuizen hebben wettelijke rechten om op basis van een CQI-meting advies te geven en verbeterprioriteiten te benoemen. Ze maken echter te weinig gebruik van deze bevoegdheden, volgens Zuidgeest. In de praktijk bepaalt vooral het management van een instelling hoe gegevens over cliëntervaringen worden gebruikt in het kwaliteitsbeleid. De prestaties kunnen mogelijk nog beter worden door cliënten daadwerkelijk te betrekken bij verbeterstrategieën, stelt Zuidgeest. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘CQ-index is duur en ineffectief om cliënttevredenheid te verbeteren’

‘Zorg moet zich richten op meer aandacht voor cliënt’

Van Montfort wil af van CQ-index en Zichtbare Zorg

1 REACTIE

  1. Dit bericht is onduidelijk. Kunnen de clienten nu helpen om de vragenlijsten te verbeteren zodat deze beter worden begrepen, of gaat het hier om de verbetering van de zorg zelf met behulp van de client? En hoe relevant is dit allemaal nu steeds meer partijen de voorkeur geven aan eenvoudige clientmetingen die niet vergelijkbaar of betrouwbaar hoeven te zijn?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.