Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betrek kinderen vaker bij besluitvorming over kankerbehandeling

Mark van Dorresteijn
Bij gesprekken over kanker bij kinderen en het bespreken van de behandelmogelijkheden, moeten zorgverleners vaker het kind zelf betrekken. Dit stellen onderzoekers van het Nivel en de universitair medische centra van Groningen, Nijmegen en Rotterdam in een publicatie in Psycho-oncology.
Betrek kinderen vaker bij besluitvorming over kankerbehandeling

Volgens de richtlijnen moeten kinderen met kanker informatie krijgen over hun ziekte en behandeling. Vanaf 12 jaar mogen ze meebeslissen met de ouders. Kinderen vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen hoe ze behandeld willen worden en of ze nog wel behandeld willen worden.

Afschermen

“Veel ouders hebben de neiging kinderen af te schermen, bijvoorbeeld jonge kinderen of kinderen die snel bang zijn”, vertelt Marieke Zwaanswijk, onderzoeker bij Nivel. “En soms willen kinderen ook niet alles weten. Ik heb bijvoorbeeld een kind meegemaakt dat halverwege het gesprek met de arts zijn iPod inplugde. Maar er zijn er ook die zeggen: ‘Dit gaat over mij, ik wil alles weten.’ Ouders kiezen vaak voor een voorgesprek, en daarna komt het gesprek met het kind. Maar veel kinderen willen dan precies weten wat er van tevoren is besproken. Je moet oppassen voor achterdocht.”

Meebeslissen

Het meebeslissen van kinderen kan variëren van wel of niet een roes bij pijnlijke onderzoeken tot de keuze voor iets langer leven met een ingrijpende en vervelende behandeling of juist afzien van die behandeling. Vooral oudere kinderen willen die beslissingen zelf kunnen nemen. Zwaanswijk: “Zeker als kinderen al langer behandeld zijn, weten ze er al zoveel vanaf dat zij een andere afweging kunnen maken dan hun ouders.” Naast het oordelen over informatie en meebeslissen, bleek voor alle deelnemers aan het onderzoek de empathie van de arts belangrijk. Ze willen dat de arts in de gesprekken aandacht besteedt aan hun gevoelens, zoals angst of verdriet. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Concentreer complexe kankeroperaties’

Nationaal centrum voor kinderkanker in de maak

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.