Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beveiliging kasteel kost Philadelphia 6 ton

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Philadelphia is maandelijks circa 50.000 euro kwijt aan de beveiliging van kasteel Beverweert in Bunnik. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn in antwoorden op Kamervragen van SP-Kamerlid Renske Leijten.
Beverweert_luchtfoto_450.jpg
Philadelphia wil kasteel Beverweert graag verkopen. - Foto: Philadelphia

Landgoed Beverweert in Bunnik is voor gehandicaptenzorgorganisatie Philadelphia een erfenis uit het verleden. Het vorige bestuur had grootse plannen met het landgoed, dat in 2006 is aangekocht voor 6,9 miljoen euro. Het kasteel uit de 13e eeuw zou een vergader- en congrescentrum worden. Op het landgoed zouden appartementen worden gebouwd voor oudere vegetariërs. Nadat het voormalige bestuur na financiële problemen in 2008 was afgetreden, maakte het nieuwe bestuur een einde aan alle vastgoedavonturen. Het wil zich alleen richten op zorgverlening aan mensen met een verstandelijke beperking, niet op de exploitatie van vastgoed. Alle aangekochte panden zijn daarom weer verkocht. Alleen de verkoop van kasteel Beverweert, een rijksmonument, lukte niet.

Beveiliging Beverweert
Eind 2014 zag Philadelphia zich genoodzaakt het landgoed te beveiligen, na verschillende incidenten. Volgens Philadelphia-woordvoerder Agnes Verhulst gaat het om agressie, brandstichting en inbraken. De beveiligingskosten bedroegen in 2015 50.000 euro per maand. De kosten lopen volgens Verhulst zo hoog op, omdat het landgoed overdag openbaar toegankelijk moet zijn. ‘Wij zijn als eigenaar verplicht het landgoed te beschermen.’ Van Rijn schrijft in de Kamervragen dat het ‘betreurenswaardig’ is dat ‘een instelling om redenen van veiligheid grote bedragen zou moeten inzetten’.

Verkoop Beverweert mislukt
Philadelphia wil niets liever dan het kasteel verkopen, maar heeft nog steeds geen koper gevonden die een reële prijs wil betalen. De afgelopen jaren is er twee keer een koopovereenkomst afgesloten met investeringsmaatschappij Dana Motek, maar de verkoop ketste tot twee keer toe af. Dana Motek is inmiddels failliet. Philadelphia heeft een claim neergelegd bij de curator. Volgens Verhulst is er nog steeds belangstelling, maar alleen van partijen die het kasteel voor een symbolisch of te laag bedrag willen overnemen. Het kasteel staat nog in de begroting voor 4,5 miljoen euro.

Kunstschilder Geert Jan Jansen
Het kasteel wordt nog steeds bewoond door kunstschilder Geert Jan Jansen, die in de vorige eeuw bekend werd als meestervervalser. Philadelphia wil echter dat Jansen vertrekt, omdat zijn verblijf de verkoop bemoeilijkt. De schilder kreeg in 2006 toestemming om er te wonen tijdens de verbouwing, als anti-kraak maatregel. In 2014 heeft Philadelphia de overeenkomst opgezegd, maar Jansen weigert te vertrekken. Philadelphia heeft inmiddels conservatoir beslag laten leggen op roerende zaken van Jansen, zoals zijn schilderijen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.