Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beweging geen invloed op depressie in verzorgingshuis

Mark van Dorresteijn
Ouderen die in verzorgings- of verpleeghuizen meedoen aan een bewegingsprogramma zijn hierdoor niet minder depressief dan ouderen die niet bewegen. Dat blijkt uit een wetenschappelijke publicatie in The Lancet, zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
verpleging en verzorging personeelstekort
Foto: ANP Photo

De onderzoekers verdeelden 78 Engelse verzorgings- en verpleeghuizen in twee groepen. In de interventiegroep moesten bewoners per week 45 minuten trainen, daarnaast werden zij aangespoord tot vaker bewegen. Het personeel werd opgeleid om depressie te herkennen. In de controlegroep kreeg alleen het personeel de training.

Resultaat

De percentages tussen beide groepen verschilden uiteindelijk niet significant. Metingen werden gedaan aan het begin, na zes maanden en na twaalf maanden. Ook wat betreft cognitief functioneren, angst om te vallen, aantal botbreuken, mortaliteit en kwaliteit van leven leverde bewegingstherapie geen voordelen op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.