Bezettingsnorm biedt verpleeghuizen geen oplossing’

Meer personeel leidt niet per se tot meer aandacht voor bewoners. Hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers pleit voor een grotere rol van verpleegkundigen, net als in de wijkverpleging en de hospicezorg.
JanHamers_450.jpg
Hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers: 'Het is de kunst om het leven dat mensen thuis hadden zo veel mogelijk intact te laten.'

De onderbezetting neemt toe in verpleeghuizen. Met name in de nachtelijke uren is er te weinig personeel. Het komt voor dat één verzorgende toezicht houdt op honderd (slapende) bewoners. Dat beeld komt naar voren in de enquête die de FNV afgelopen zomer heeft gehouden. De vakbond concludeert dat als verpleeghuisbestuurders de vrijheid krijgen om de bezetting naar eigen inzicht te regelen, ze dat niet goed doen. Een vaste bezettingsnorm van twee zorgverleners op acht bewoners moet uitkomst bieden, aldus de FNV vorige week op Zorgvisie.

Geen bewijs voor bezettingsnorm?
‘Ik begrijp het punt van de vakbond’, zegt hoogleraar ouderenzorg

6
546

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.