Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bezuiniging umc’s slaat neer op algemene ziekenhuizen’

Mark van Dorresteijn
Van de bezuinigingsmaatregelen op de academische ziekenhuizen hebben ook veel algemene opleidingsziekenhuizen last. Het gelijktrekken van de opleidingstarieven kost een gemiddeld topklinisch ziekenhuis 2,5 miljoen euro per jaar, ongeveer de marge die een topklinisch ziekenhuis overhoudt. De grootste topklinische ziekenhuizen schieten er zo’n 4,5 miljoen bij in.
‘Bezuiniging umc’s slaat neer op algemene ziekenhuizen’

De maatregelen vloeien voort uit het interdepartementaal beleidsonderzoek umc’s en zijn onderdeel van de bezuinigingsplannen die zijn opgesteld door de zogenoemde ‘Kunduz-coalitie’.

Voorzitter Maarten Rook van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen: ‘Ik vind dat de academische ziekenhuizen er nog goed uit springen. De algemene ziekenhuizen zijn behoorlijk het slachtoffervan dit rapport.’

Korting op ziekenhuizen

Rook rekent voor dat 100 miljoen euro direct voor rekening komt van de universitair medische centra (umc). Dat is het kortingsbedrag op de academische component en op de werkplaatsfunctie van de umc’s. Dit zijn gelden van het ministerie van OCW. De resterende 325 miljoen komt grotendeels ten laste van andere ziekenhuizen en de medisch specialisten in opleiding, zegt Rook. ‘Het bijstellen van de opleidingstarieven, 70 miljoen euro, komt zelfs helemaal voor rekening van de algemene ziekenhuizen. Grote ziekenhuizen worden 30.000 euro gekort per aios, voor kleinere ziekenhuizen kan dit oplopen tot 40.000 euro per aios.’

De opleidingstarieven zijn in topklinische- en algemene ziekenhuizen nu nog hoger dan die in de umc’s. Rook is dus bepaald niet blij met het rapport, maar zegt dat de interdepartementale werkgroep de conclusies van de STZ niet wil bestuderen. Deze week praat de STZ met VWS en zal ook steun worden gezocht bij de NVZ.

Reiskosten of ziekenhuizen

Ex-minister van Financiën Wouter Bos zei onlangs de kans groot te achten dat de Kunduz-coalitie de in het rapport genoemde bezuiniging daadwerkelijk wil uitvoeren. ‘Als er gekozen moet worden tussen het belasten van de reiskosten woon/werkverkeer of de academische ziekenhuiszorg, is de keuze gemakkelijk.’

Kwaliteitsverlies

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra zegt in een voorlopige reactie dat de schrijvers in het rapport onvoldoende hard kunnen maken dat de aanbevelingen tot de gewenste bezuinigingen leiden. ‘De umc’s hebben al forse bezuinigingen moeten verwerken en de voorgestelde bezuinigingen zouden kwaliteitsverlies en hogere kosten met zich meebrengen.’ (Zorgvisie – Carina van Aartsen | foto: AZN)

Lees ook:

Bezuiniging van 425 miljoen bedreigt umc’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.