Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Bezuinigingen in AWBZ worden niet uitgesteld

Staatssecretaris Bussemaker (VWS) stelt de bezuinigingen in de AWBZ niet uit. Dat heeft zij vandaag gezegd in het debat over de pakketwijzigingen in de AWBZ. Bussemaker wil wel ‘gewenningsperiodes’ voor zorgvragers en gemeenten invoeren.

De Kamer maakt zich grote zorgen over de snelheid waarmee Bussemaker de wijzigingen in de AWBZ doorvoert. Onder andere de PvdA en het CDA willen gemeenten en zorgaanbieders extra tijd geven om zich beter op de nieuwe stroom zorgvragers voor te kunnen bereiden. Vanaf januari 2009 krijgt een deel van de cliënten die nu onder de AWBZ-fuctie begeleiding valt, een nieuwe indicatie. Naar schatting 60.000 mensen moeten dan bij gemeenten, scholen, vrijwilligersorganisaties of de eigen familie aankloppen voor begeleiding in het dagelijks leven. De voltallige Kamer vraagt zich onder andere af of het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) op zo’n korte termijn al in staat is om die mensen correct te herindiceren. Daarnaast baart het de partijen zorgen dat het niet duidelijk is om welke mensen het precies gaat. Ook blijken sommige gemeenten en andere instellingen zoals scholen niet klaar te zijn om de nieuwe zorgvraag op te vangen.

Indicatie voor gemeenten

De staatssecretaris wil niets van uitstel weten, omdat ‘partijen met een extra jaar uitstel achteruit gaan zakken in hun stoel’. Bussemaker wil wel denken over een ‘gewenningsperiode’. Die zou dan moeten gelden voor mensen waarvan in 2009 de oude indicatie afloopt en die dus uit de AWBZ vallen. Deze mensen krijgen na de nieuwe indicatie een aantal maanden de tijd om zich te oriënteren en nieuwe zorg te zoeken voordat ze daadwerkelijk uit de AWBZ gaan. Mensen die in het eerste halfjaar worden geherindiceerd, krijgen drie tot zes maanden de tijd. Mensen die in de tweede helft van 2009 een nieuwe indicatie krijgen, hebben twee tot drie maanden tijd om te wennen. Deze gewenningsperiodes kunnen gemeenten gebruiken om te inventariseren wat zij voor deze burgers op poten moeten zetten.

Begroting VWS

De Kamerleden zijn door dit plan niet gerust gesteld en willen volgende week bij de bespreking van de VWS-begroting meer duidelijkheid van de staatssecretaris. Het moet duidelijk worden hoe het CIZ straks precies gaat bepalen wie geen recht meer heeft op AWBZ-financiering en of de gemeenten voldoende gecompenseerd worden om de zorg over te nemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Roep om uitstel van bezuinigingen in de AWBZ

Gemeenten tegen AWBZ-plan Bussemaker

Bezuiniging op AWBZ wordt nergens opgevangen

Glasheldere AWBZ-polis

14 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.