Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bidden helpt psychiatrische patiënten

Mark van Dorresteijn
Psychiatrische patiënten voelen zich beter als ze geleerd hebben hoe ze kunnen bidden. Bidden helpt hen ook bij het hanteren van problemen. Dat concludeert onderzoeker Peter de Rijk, die een cursus Bidden: hoe doe je dat? voor deze patiënten ontwikkelde. De Rijk promoveert volgende week aan de Universiteit van Tilburg.
Bidden helpt psychiatrische patiënten

Geestelijk verzorgers in instellingen krijgen volgens De Rijk vaak vragen van patiënten die graag willen bidden maar niet weten hoe ze dat moeten doen. Veel patiënten in die omstandigheden hebben behoefte aan een vorm van geloof. Bidden kan voor hen fungeren als een vorm van cognitieve therapie, waardoor ze zich in hun dagelijks functioneren beter voelen, aldus de onderzoeker. In de cursus die De Rijk ontwikkelde heeft God wel een plaats, maar wordt de invulling van de godsvoorstelling opengelaten, zodat iedereen mee kan doen.

Bidplan

De Rijk heeft de door hem ontwikkelde methode driemaal uitgeprobeerd met groepen patiënten die al lange tijd in een instelling wonen. Zij kwamen negen keer bij elkaar en maakten aan het eind van de cursus hun eigen ‘bidplan’. Zij bleken zich niet alleen in hun behoefte aan geloof, maar ook in het algemeen beter te voelen en beter met hun problemen te kunnen omgaan. De Rijk pleit er in zijn proefschrift voor de cursus onder grotere groepen patiënten in andere instellingen verder te verfijnen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Webcam helpt ex-psychiatrische patiënten aan werk

Psychiatrische patiënten ontevreden over Wmo

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.