Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Big data helpt acuut nierfalen vroeg te detecteren

Eindredacteur / Nieuwscoördinator
Het Britse onderzoeksbedrijf DeepMind heeft een model ontwikkeld waarmee acuut nierfalen 48 uur eerder kan worden gedetecteerd en levens kunnen worden gered. Met de app Streams, die is ontwikkeld op basis van het model, wordt bovendien tijd en geld bespaard.
Big Data

Acuut nierfalen is een veelvoorkomende aandoening die levensbedreigend is als deze niet op tijd wordt behandeld. De onderzoekers van DeepMind ontwikkelden een model om het nierfalen eerder te kunnen detecteren. Hiervoor werden de gegevens van bijna 307.000 volwassen patiënten gebruikt. Het model voorspelt 55,8 procent van alle intramurale episodes van acuut nierletsel en 90,2 procent van acuut nierletsel waarvoor latere dialyse nodig was.

Streams

Om het model toe te kunnen passen in de medische wereld, heeft DeepMind Streams ontwikkeld, een mobiele medische assistent voor medisch specialisten. De toepassing maakt gebruik van het bestaande algoritme om achteruitgang van de patiënt te detecteren, heeft ruimte voor de beoordeling van medische informatie en maakt directe communicatie tussen klinische teams mogelijk.

Voldoende context en tijd

De onderzoekers van DeepMind hebben er op gelet dat informatie continu wordt bijgewerkt, nauwkeurig is en op individueel niveau wordt geleverd met voldoende context en voldoende tijd om te handelen. Het model laat bovendien de klinische informatie zien die het belangrijkst was bij het doen van de voorspelling. Ook geeft het aan welke resultaten in de toekomst worden verwacht, betrouwbaarheidsbeoordelingen en een lijst van de klinische kenmerken die het meest opvallend zijn voor elke voorspelling.

Het oude systeem in vergelijking met het nieuwe systeem. Bron: DeepMind

Kostenbesparing

De toepassing werd vanaf 2017 gebruikt in het Royal Free Hospital in Londen en de voordelen ervan werden al snel duidelijk. Normaal gesproken duurt het enkele uren voor een urgent geval beoordeeld is door een specialist; met de app duurt het slechts 15 minuten, meldt DeepMind. In kwalitatief onderzoek werd dit bevestigd. Ook werden minder gevallen van acuut nierfalen gemist (3,3 procent in plaats van 12,4 procent). De app verlaagde de gemiddelde opnamekosten voor een patiënt met acuut nierfalen met 17 procent, wat een enorme potentiële kostenbesparing betekent voor ziekenhuizen.

Preventieve gezondheidszorg

‘Deze resultaten vormen de bouwstenen voor onze langetermijnvisie op preventieve gezondheidszorg en helpen artsen op een proactieve, in plaats van reactieve, manier in te grijpen’, meldt DeepMind op haar website. Het betrokken team wil voorspellende AI-modellen veilig in Streams te integreren om clinici intelligent inzicht te geven in de achteruitgang van de patiënt.

Google

DeepMind is een Brits bedrijf dat onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie en de toepassing ervan. Het werd in 2014 verkocht aan Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.