Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BIG-register jaar lang slecht bijgewerkt

Mark van Dorresteijn
Het BIG-register wordt sinds 2014 slecht bijgewerkt. Ruim 1500 specialisten zijn daardoor veel te laat uitgeschreven. Een nieuw computersysteem bij de KNMG is de oorzaak.
BIG-register jaar lang slecht bijgewerkt
Foto: RGBstock

Het CIBG (Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg) is verantwoordelijk voor het actueel houden van het BIG-register. Deze informatie verwerkt het CIBG binnen 3 werkdagen in het BIG-register. Hierdoor blijft het BIG-register kloppend en actueel.  Voor het bijwerken van het register zijn zij afhankelijk van externe partijen, zoals de artsenorganisatie KNMG of de tuchtcolleges.

Vertraging uitschrijving BIG-register

De aanlevering via de KNMG verloopt sinds 2014 problematisch. Van de 1700 specialisten die in de loop van 2014 zijn uitgeschreven, waren slechts 200 via wekelijkse meldingen bij het CIBG binnengekomen en tijdig verwerkt. De verlate informatieverstrekking is volgens minister Schippers de schuld van automatiseringsproblemen bij de KNMG. De KNMG legt uit dat door de aanschaf van een nieuw automatiseringssysteem de beëindigingen pas in januari 2015 administratief zijn verwerkt. Op dat moment zijn de 1500 specialisten uit 2014 pas echt in het systeem verwerkt.

Ook in 2015 zijn tot nu toe 180 specialisten uitgeschreven, maar nog niet allemaal verwerkt. Volgens de KNMG zal alle informatie op 17 april weer juist in het BIG-register staan. Schippers voegt nog toe dat de ict-problemen alleen bij de KNMG spelen.

Uitschrijvingen BIG-register

Het gaat hier overigens niet om disfunctionerende artsen, benadrukt Schippers. Uitspraken van doorhalingen ontvangt het CIBG rechtstreeks van het Regionale of Centrale Tuchtcolleges en deze zijn wel tijdig verwerkt. De reden van uitschrijven hebben bijvoorbeeld te maken met pensioen of specialisten die hun registratie niet tijdig hebben verlengd.

Het BIG-register

Het BIG-register is een taak die voortkomt uit de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het BIG-register geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Er staan ruim 340.000 zorgverleners geregistreerd in het BIG-register.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.