Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna helft anesthesisten komt uit buitenland

Mark van Dorresteijn
Nederland telt veel te weinig opleidingsplaatsen voor anesthesisten. Daardoor worden steeds meer anesthesisten uit het buitenland gehaald. Inmiddels is bijna de helft (44 procent) van alle anesthesisten afkomstig uit het buitenland, stellen opleiders en afdelingshoofden woensdag in Medisch Contact.

“Onze moeilijk vervulbare vacatures worden ingevuld vooral door Duitse collega’s”, schrijven Christiaan Keijzer en Wolfgang Schlack van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. “De vacatures in Duitsland worden vervolgens weer ingevuld door Poolse en Tsjechische collega’s. Anesthesiologen uit de Oekraïne migreren vervolgens naar de opengevallen vacatures in Polen en Tsjechië. Hiermee exporteren wij ons tekort naar landen met zwakkere economieën en gezondheidssystemen, met alle gevolgen van dien.”

Te weinig anesthesisten

Ook al worden vacatures in Nederland door vooral Duitsers opgevuld, toch is er in Nederland een tekort aan anesthesisten. Volgens Keijzer en Sxchlack is buiten de operatiekamer een steeds grotere behoefte ontstaan aan ondersteuning door een anesthesist. De afgelopen jaren zijn ongeveer tachtig artsen per jaar de opleiding tot anesthesist begonnen. Het Capaciteitsorgaan adviseerde voor 2009 een instroom van 61 artsen. De gezamenlijke opleiders begrijpen dat besluit niet, schrijft Medisch Contact. De opleiders vinden dat Nederland in zijn eigen behoefte moet voorzien en pleiten voor een uitbreiding tot ten minste negentig plaatsen.

Instroom daalt

In een reactie zegt Joris Meegdes van het Capaciteitsorgaan dat zijn organisatie rekening houdt met de instroom van buitenlandse anesthesiologen. “Maar zeker niet voor het volle pond. En dat is maar goed ook, want deze instroom lijkt te dalen. Zo komt in 2008 minder dan 30 procent van alle nieuw ingeschreven anesthesiologen uit het buitenland. Deze trend lijkt zich in 2009 ook verder door te zetten.” (ANP)

Lees ook:

Roland Berger wil af van numerus fixus

Orde: ‘Klink misbruikt economische crisis’

RVZ neemt numerus fixus onder de loep

HagaZiekenhuis zet buitenlandse OK-assistenten in

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.