Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blockchain en AI moeten aantal beroertes terugdringen

Bert Bukman
Twee start-ups, waaronder Nico.lab, een spin-off van het AMC, beginnen een experiment met AI en blockchain om het aantal beroertes te verminderen. Het project krijgt subsidie van het ministerie van Economische Zaken.
Nico.lab
Foto: iStock

Jaarlijks krijgen ongeveer 50.000 Nederlanders een beroerte. Daarvan overlijden er ongeveer 10.000. Beroerte is na dementie en kanker daarmee de belangrijkste doodsoorzaak. Twee start-ups, Nico.lab (een spin-off van het AMC) en Tymlez, beginnen deze maand daarom een pilot in een aantal ziekenhuizen. Doel is een betere behandeling van beroertes. De start-ups krijgen hiervoor subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

Economische kosten

Elk uur dat artsen eerder gaan behandelen, neemt het aantal patiënten dat zonder grote problemen zal herstellen met 15 procent toe. Dit betekent een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van leven en een daling van de economische kosten van beroertes. Deze bedragen voor Nederland op dit moment ruim 1,7 miljard euro per jaar. De mogelijke besparingen worden geschat op ruim 200 miljoen.

Een arts kan alleen de juiste behandeling kiezen als er veel over het probleem in de hersenen van de patiënt bekend is. Bij een infarct is dit bijvoorbeeld de exacte locatie van de eventuele bloedprop. Het bekijken van de scans door een arts is echter complex en tijdrovend. Bovendien leidt de analyse van de hersenscan in de praktijk niet altijd tot de juiste diagnose. Dit kan grote gevolgen hebben voor de behandeling en leidt ook tot onnodig hoge kosten.

Artificial intelligence

Het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de behandeling van een beroerte levert een belangrijke verbetering op. Deze algoritmen zijn snel en precies door hun lerend vermogen. Nico.lab stelt de AI-oplossing bovendien beschikbaar via de cloud. Hierdoor kunnen ziekenhuizen er laagdrempelig gebruik van maken.

Omdat de hardware voor deze kunstmatige intelligentie niet in het eigen ziekenhuis staat, worden de scans gecodeerd en via een internetverbinding naar Nico.lab verstuurd. Na analyse krijgt de specialist de melding dat hij in kan loggen om de scans en het resultaat zelf te bekijken. Daarbij is het niet belangrijk of de neuroloog zich in het ziekenhuis bevindt of elders.

Blockchain

Omdat het hier gaat om een uitwisseling van privacy-gevoelige gegevens in een keten van medische professionals, maken de start-ups gebruik van blockchain. Hiervoor levert Tymlez de technologie. De hersenscans worden uniek gecodeerd, zodat deze alleen gedeeld kunnen worden met ketendeelnemers die daartoe bevoegd zijn. De veiligheid van patiëntgegevens is op deze manier volgens de betrokken partijen gewaarborgd.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.