Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Aandacht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Liefde en aandacht, dat hebben mensen nodig. Dat weten nu ook bestuurders in de V&V-sector, dankzij het bench­markrapport 2011 van ActiZ en het congres dat zij daar vrijdag 7 oktober over hielden.
Aandacht

Grootste eyeopener voor de vele heren en iets minder dames zorgbestuurders, was hun taalgebruik. Dat vakjargon sluit namelijk totaal niet aan bij de belevingswereld van hun medewerkers. Dus gaan ze zich daar vanaf nu allemaal op richten, dat levert meteen een hoger plaatsje op in de benchmark op.

Zzp

ActiZ is een club van zorgorganisaties in intramurale instellingen (zorggebouwen voor ouderenzorg) en extramurale zorg (zorg bij de mensen thuis). Het is belangrijk om medewerkers tevreden te houden want er staat de komende jaren heel wat te gebeuren. Het aantal lichte zzp’s in verzorgingshuizen neemt af, dat wil zeggen dat mensen langer thuis blijven wonen. De zzp’s 3 tot en met 8 stijgen, wat betekent dat mensen in verzorgingshuizen steeds meer verzorging nodig hebben. Daar krijgt het personeel van die huizen het moeilijk mee, want daar zijn ze niet voor opgeleid. Ook onderbezetting en inkomstenderving kunnen het gevolg zijn. Dus: er staan kamers leeg waardoor je als helpende-plus minder hoeft te doen. Maar waardoor ook jouw organisatie failliet kan gaan en je helemaal niets meer te doen hebt.

Meer doen met minder

Nu gaan de bestuurders, vroeger heetten die directeuren, meer aandacht besteden aan hun werknemers, dus aan jou. Dat hebben ze vrijdag op een congres, een bijeenkomst waar veel wordt gepraat, met elkaar afgesproken. Ze gaan geen moeilijke woorden gebruiken want die begrijpen jullie toch niet. En ze gaan heel vaak hetzelfde zeggen, want één keer uitleggen, is niet genoeg. Dus de hoogste baas komt met jullie praten tijdens de lunch, of gaat op een zeepkist staan en vertelt een verhaal in normaal Nederlands. Over waar het naartoe moet met de organisatie. En wat dat betekent voor jullie en de oude mensen die jullie elke dag verzorgen. Misschien moet de organisatie ‘desinvesteren’, mensen ontslaan dus. Of je mag blijven, maar wel tegen minder salaris. In elk geval moet er met minder mensen meer worden gedaan. Dat snappen jullie wel, toch? (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

3 REACTIES

  1. Geachte mevrouw Van Aartsen. Bij het lezen van uw column heb ik mij afgevraagd of u bij het congres aanwezig was en of u het rapport heeft gelezen. U had uw column dan ook kunnen richten tot de vele hard werkende medewerkers die voor hun inzet een gemiddeld hogere waardering hebben gekregen, dan de vorige benchmark. Het is maar waar je je als columniste mee wil (of kan?) profileren. Dat vind ik jammer.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.