Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

AbvaKabo rekent voor eigen parochie

Hetti Willemse
De omvang van veranderingen in de langdurige zorg en de onzekerheid die dat voor mensen met zich meebrengt, zijn niet gering. Maar met zijn paginagrote krantenadvertentie gaat de Abvakabo de zorg niet redden.
AbvaKabo rekent voor eigen parochie
Premium

De hervorming van de langdurige

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

  1. Het kabinet zet de medewerkers buitenspel. Het is het paard achter de wagen spannen, als je nu massaontslag creëert in de zorg, terwijl in de toekomst de medewerkers weer hard nodig zijn (in 2017 is het budget weer gegroeid naar het huidige). Het was al de vraag of er in de toekomst voldoende zorgverleners zouden zijn. De wijze waarop er nu ‘beleid’ gevoerd wordt, leidt er toe dat scholieren minder snel voor een beroep in de zorg zullen kiezen. Hoewel ik zelf geen voorstander ben van de CAO Abvakabo, vind ik het verzet tegen de hervormingen in de zorg in de huidige vorm, terecht.
   Waarom niet een groeistop in de zorg ipv deze rigoureuze bezuinigingen? Is dat niet meer toekomst gericht, en leidt dat niet tot meer rust? Het antwoord is, dat ‘we’ nou eenmaal de 3% norm moeten halen die Europees is afgesproken. Maar met visie op zorg heeft dat niets te maken.

  2. Lees alle reacties
  3. De Abvakabo is de laatste jaren niet constructief bezig. Ze polariseren en zorgen voor onrust. Reden voor mij om twee jaar geleden mijn lidmaatschap op te zeggen. De andere bonden hebben voor de tweede keer een CAO afgesproken mét loonsverhoging. Als het aan de Abvakabo ligt, krijgen we een CAO zonder enige loonsverhoging (zie de CAO met BTN). Wat vervelender is, is dat Abvakabo lokaal de onderhandelingen voor een sociaal plan tegenwerken en dat o.a. de in het artikel genoemde staffunctionarissen (40% formatiereductie), daardoor geen duidelijkheid krijgen over de randvoorwaarden bij gedwongen ontslag. Ook is het een slechte zaak dat Abvakabo niet meewerkt aan (regionale) banenplannen, die de gevolgen van de arbeidsmarkteffecten proberen op te vangen. Abvakabo zet met de huidig koers zichzelf en de medewerkers buiten spel.

  4. Het verrast niet dat juist economen de Abvakabo FNV steunen. Zij weten dat de salaristijgingen in een sector gelijke tred moeten houden met andere sectoren. Zo niet dat neemt het arbeidsaanbod af en zal er op termijn een tekort ontstaan.
   In dit geval neemt ook de baanzekerheid fors af en vooral voor verzorgenden aan het eind van hun schaal. Dat is het gevolg van het beleid en dat los je niet op door het salaris te bevriezen. De arbeidsvoorwaarden gaan er flink op achteruit en het is de taak van de Abvakabo FNV om zich daar tegen te verzetten.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.