Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Alle specialisten over twaalf jaar in loondienst’

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
Vijf partijen spreken zich - zij het met verschillende verwachtingen - uit voor een dienstverband voor alle medisch specialisten. Een hele overgang die je geleidelijk zou moeten invoeren, betoogt Guus Schrijvers.
Guus-Schrijvers300.jpg
Premium

Van de negen thans zittende

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.

    6 REACTIES

    1. Een insinuerend en politiek gekleurd artikel slecht onderbouwd. Niet gehinderd door enige kennis van de praktijk. Over welke overbodige zorg gaat het eigenlijk?
      Kan Guus Schrijvers dit nuanceren cq onderbouwen?
      Stemmingmakerij zoals bovenstaand gaat altijd vooraf aan verkiezingen, daarna hoor je er nooit meer iemand over. Loondienst leidt tot minder productie inderdaad en dan vooral ook van noodzakelijke zorg met de bekende wachtlijsten tot gevolg. Er zullen veel meer specialisten moeten bijkomen om de wachtlijsten enigszins in toom te houden, de productie ligt igv loondienst meestal substantieel lager in vergelijking met vrijgevestigde specialisten. Op zich is dat begrijpelijk, maar dan moet men wel eerst even een fors aantal extra specialisten opleiden. Dat duurt ook eventjes en kost een paar centen

    2. Lees alle reacties
    3. Er loopt een serie op de BBC The hospital, geeft een onthullende inkijk in het NHS-systeem, maar door hun flegmatische instelling pikken de Engelsen dit allemaal, Duitsers zouden dit nooit accepteren(geven meer aan cure uit,de care(vph) loopt achter. De kwaliteit is in Engeland erg afhankelijk waar je woont.

    4. Inmiddels is de Nederlandse gezondheidszorg op weg naar een nieuwe toekomst. Eenmalige consulten medisch specialist (ECMS) waarbij alleen de medisch specialist maar niet het ziekenhuis bijdraagt aan de zorg komen in zwang. Breed geörienteerde groepen specialisten die meerdere ziekenhuizen bedienen om zo goede kwaliteit in huis te houden zijn reeds ingericht. Medisch specialisten richten ZBC's van divers pluimage op om beter aan de vraag te voldoen. https://www.rontgendokters.nl/ is de laatste loot aan deze stam. Binnen ziekenhuizen worden met medefinanciering van de medisch specialisten zelf focusklinieken ingericht om meer tegemoet te komen aan de noden en wensen van de moderne patiënt/zorgconsument.
      Het ziekenhuis als monoliet en de kunstmatige scheiding tussen eerste en tweede lijn heeft zijn langste tijd gehad. De zorg aan de patiënt wordt fluïde mede dankzij de zelfstandigheid van de medisch specialist. Binnen de ziekenhuizen zijn er inmiddels tussen de RvB's en de MSB's inmiddels goede samenwerkingsmodellen ingericht waarbij de gelijkgerichtheid is gewaarborgd.
      Mijn vraag is dan wat dan de toegevoegde waarde van een loondienstmodel is terwijl de maatschappij inmiddels iets anders verlangt.

    5. Guus Schrijvers en met hem vele leken ( waaronder de zgn portefeuille specialisten van de 5 politieke partijen) die aan de zijlijn staan suggereren dat vrij gevestigde medisch specialisten tov zij in loondienst onzinnige zorg leveren?! Van politieke partijen mag je zulke vooringenomenheid verwachten. Van een wetenschapper verwacht je onderbouwing met steekhoudende argumenten. Ik ken ze helaas niet. Het is derhalve symbool politiek. Een wetenschapper onwaardig.

    6. In het verleden waren er zeker grote verschillen tussen specialismen. Echter sinds 2015 zijn er MSB's ontstaan waarin alle specialismen min of meer in één maatschap / cooperatie zitten. Via een (vrij ingewikkeld) verdeelmodel met benchmarking maakt het dan in het geheel niet meer uit welke specialisme je beoefent. 1 FTE anesthesist = 1 FTE dermatoloog (of welk specialisme dan ook) en genereert hetzelfde bedrag.
      De DBC prijzen aanpassen wordt ook lastig omdat die geen honorariumcomponent meer bevatten. Sinds 2015 declareert het ziekenhuis bij de zorgverzekeraar en spreekt het MSB met het ziekenhuis af welk deel daarvan voor het MSB is.
      Tenslotte, twee soorten artsen in een ziekenhuis waarbij de ene groep lange dagen maakt en de andere dag relaxte werktijden heeft lijkt mij ook geen goed model om rust in de ziekenhuizen te behouden.

    7. Impliciet onderschrijft Guus Schrijvers dus de logica en/of noodzaak voor specialisten in loondienst bij ziekenhuizen. De zorg kijkt graag bij andere sectoren over de schutting, bijvoorbeeld als het gaat om kwaliteits- en veiligheidsmanagement. In dit kader is het ook interessant om te lezen wat Prof. de Ridder in NRC van 15jan. zegt over (de braindrain bij) 'Rijkswaterstaat wéét niks meer'. Dus inderdaad, hou de -publieke domein- primaire proces-kennis in (het zieken)huis, zou ik ook zeggen.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.