Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Altijd handen wassen

Dirk de Korne
Zorginstellingen investeren flink in trainingen die het personeel moeten wijzen op het belang van handen wassen. Onzin. Iedereen weet dat het belangrijk is, dus nog meer training heeft geen zin. Zet liever in op slimme technologie.
Dirk de Korne
Premium

Ik twijfelde of ik ja

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

  1. Als het waar was dat de gezondheidszorg niet van verandering hield zouden we nog steeds aderlaten. Maar er zijn wel veel professionals die het goed zat zijn om als hersenloze ezels wortels of prikstokken voorgehouden te krijgen door een leger van vermeende beterweters en ego’s; en dat zorgt er voor dat ook goede ideeën met weerzin begroet worden.
   Terecht!
   Want voor een constructieve samenwerking vanuit allerlei invalshoeken zijn er andere beheersstructuren nodig dan het, -welbeschouwd bij voorbaat ongeschikte; want al eerder mislukte en bewezen demotiverende -, Tayloristische beheer van de zorg dat over ons (en onderwijs en wetenschap) is gekomen.
   Zie b.v. de laatste uitzendingen van ‘Tegenlicht’.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat een leuk stukje Dirk! Tegelijkertijd zo waar. Het is allemaal terug te voeren op discipline …. Sprak ik vanuit Presa de Mouro waar ik net ben aangeland voor een heerlijke achtdaagse rust. Discipline en rust hebben met elkaar te maken. Wanneer ik in alle hectiek van van alle dag mijn rust weet te bewaren dan is het ook makkelijker om gedisciplineerd te leven. Of is het juist andersom? Heb ik mijn discipline nodig om de rust te pakken in alle hectiek van het leven? Onlangs hoorde ik dat uit onderzoek blijkt dat onze arbeidsintensiteit de afgelopen 30 jaar met 50% is toegenomen …. In 1976 startte ik in de A-verpleegkunde. Zuster Coby, een oud diacones, stond met haar horloge op de gang wanneer ik vijf minuten te laat de tensies had gemeten. Ben haar nog steeds dankbaar voor mijn ontwakende belang van discipline. Bijna 40 jaar geleden. Technologie? Het gaat in mijn opinie vooral om ‘eigenaarschap’. Okay, technologie mag daarbij helpen 😉

  4. Zo’n 30 jaar geleden kwam ik als inspecteur in een verzorgingshuis waar de chefkok een alarm geinstalleerd had op de waskraan bij binnenkomst van de keuken. Geloof maar dat iedere medewerker die de keuken uit geweest was zijn handen waste. Ik ondersteun de visie van de schrijver. Technologie kan helpen bij conditioneren van gedarag.

  5. We weten nog te weinig van de overdracht van ziektekiemen. Zij die smetvrees hebben, kunnen er van meepraten. Hoe vaak geven we elkaar een hand? Een buiging is minder contamineus en eigenlijk meer gracieus. Ga eens naar Japan en neem de reinheid waar. Moet daar ook wel met zoveel miljoenen bij elkaar. Maar dan nog. Zoenen is ook zo iets. Hoe makkelijk draag je ‘kleek’ over dat zeer infectieus is. Drie keer zoenen, toe maar. Ga je hoofd wassen. Nee, het accent op handen wassen, is heel beperkt focus van een heel groot probleem. Maar je weet hoe het zit. Er zijn massa’s mensen die nog denken dat je van een hoge infectiedruk sterk(er) wordt.

  6. Ik schat in dat uw suggestie zeker effect zal hebben en ik vind het ook niet overdreven.
   Toch blijft het wonderlijk dat instructies ten aanzien van persoonlijke hygiene zo vaak worden genegeerd. De sturing daarop door leidinggevenden, of collega’s, is kennelijk ook onvoldoende om dit oude probleem op te lossen. Een technische oplossing vind ik absoluut een goed idee, waarom zou iemand alleen uit intrinsieke motivatie moeten handelen. Maar een strakkere sturing op deze regels zal ook goed helpen. En dat kan ook op andere momenten van pas komen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.