Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Kwaliteit van zorg: geen ‘quick fix’

Annemarie Koopman
Eén ding heeft de discussie over de kwaliteit van zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen de afgelopen weken weer helder gemaakt: het is verrekte lastig om dag in dag uit kwaliteit van zorg te bieden.
Kwaliteit van zorg: geen ‘quick fix’
Premium

Het management staat vaak op

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    4 REACTIES

    1. Door de jaren heen zijn we het methodisch werken ”administratie” of ”kwaliteit” gaan noemen. Verzorgenden niveau 3 en 4 weten wel degelijk hoe ze het dossier zelfstandig zouden moeten opzetten en onderhouden. Dat hebben ze immers gewoon gedoceerd gekregen en men heeft het diploma behaald. Wanneer dit niet zo zou zijn, zouden het vrijwilligers zijn.
      Het punt is dat ze niet de juiste prikkels en de ruimte hebben gekregen en/of genomen om hun werk, ook op methodisch gebied, naar behoren uit te voeren. En daar ligt een hiaat die we bij veel organisaties zien.
      Eens met de auteur; begin bij de basis en focus continue op het methodisch werken in de praktijk en hang daar op de juiste plaats in het klantproces de vereiste indicatoren aan op. Dan is er geen probleem en weten niveau 3 en 4 verzorgenden er echt wel raad mee…
      Novire heeft een online wizard ontwikkeld (methodische klanttool) waar professionals als het ware ”doorheen getrokken worden” en werkendeweg ondersteund en gefaciliteerd worden om de juiste dingen te doen en te bespreken. Men is er erg enthousiast over! En niet alleen verpleegkundigen maar ook niveau 3 en 4 mensen…

    2. Lees alle reacties
    3. Maar eigenlijk zouden we bij de basis moeten beginnen, met het beantwoorden van de volgende twee vragen:
      1. Hoe (slecht) is het gesteld met de de verpleeghuiszorg, op een schaal van 0 – 10? Een landelijke patiënttevredenheidsmeting kan daar inzicht in geven, en geeft meteen een monitor voor de effectiviteit van de maatregelen die men meent te moeten nemen.
      2. Als die zorg beter moet, waar liggen dan over het algemeen de zwaartepunten? Algemene middelen, opleidingsniveau werkvloerpersoneel, hoeveelheid werkvloerpersoneel, in gebreke blijvende leidinggevenden, te veel bureaucratie? Legio mogelijkheden, dus dat moet eerst in kaart worden gebracht. ‘Diagnosis first, then treatment.’

    4. Ik heb me er eerlijk gezegd nooit specifiek mee bezig gehouden, maar begrijp ik hier nu uit dat het personeel op de werkvloer in verpleeghuizen bestaat uit ziekenverzorgenden i.p.v. verpleegkundigen?
      Zo ja, dan zou dat inderdaad moeten veranderen (= beter opleiden). Zo nee (dus het zijn wel verpleegkundigen), dan zou het hoofd van de afdeling de rol al moeten spelen die mw. Koopman beschrijft. En zou men op zoek moeten naar de oorzaken van waarom die dat niet doet.

    5. zorgpersoneel te laag opgeleid. stafpersoneel te hoog opgeleid, teamleiders zitten op kantoor en allen zelden of nooit op de werkvloer zicht baar. Senior verpleegkundige kwaliteits verpleegkundige, adviseurverpleegkundige weg er mee of gaan mee werken en dan aanwijzigingen geven en vooral voor doen hoe je dat doet en dat in alle diensten op de werkvloer. Hebben we ook weer meer handen aan het bed wat e werkdruk weer verlicht. En je niet in je eentje 3 afdelingen hoeft te verzorgen. Met gezond verstand en inlevingsvermogen kom je ook heel ver. En aub zo weinig mogelijk ‘stuurlui’ die niet op de werkvloer te vinden zijn.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.