Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AWBZ bevangen door zomerse hitte

Zonder zorg de zomer door: dit jaar niet vanwege personeelsgebrek, maar door geldtekort. Verhit gesteggel over een tekort aan AWBZ-gelden kan Tweede-Kamerleden hun vakantie gaan kosten. Een spoeddebat bij 35 graden Celsius ligt in het verschiet.

Zonder zorg de zomer door: dit jaar niet vanwege personeelsgebrek, maar door geldtekort. De tweede hittegolf van deze zomer gaat gepaard met verhit gesteggel over een tekort aan AWBZ-gelden. Dat kan Tweede-Kamerleden hun vakantie gaan kosten. Een spoeddebat bij 35 graden Celsius ligt in het verschiet.

Clémence Ross moet de problemen in de thuiszorg voor maandag 23 juli aanpakken. Anders roept SP-Kamerlid Agnes Kant de Kamer terug van reces. Ze biedt de staatssecretaris een vluchtweg: extra budgetten van het Rijk.

De situatie is er sinds het dreigement van afgelopen zondag alleen maar nijpender op geworden. Steeds meer zorgaanbieders in Brabant, Groningen en Noord-Holland weren nu daadwerkelijk cliënten.

De staatssecretaris inventariseert de financiële knelpunten. Mocht blijken dat er in bepaalde sectoren in de AWBZ, zoals de thuiszorg, tekorten zijn, dan is er een verschuiving mogelijk met sectoren waar geld op de plank blijft liggen. Zo ziet de staatssecretaris dat. Zorgverzekeraars Nederland heeft een duidelijk signaal tegen herverdeling van AWBZ-gelden afgegeven.

Bestaan er trouwens nog AWBZ-sectoren waar geld op de plank blijft liggen? In ieder geval niet de geestelijke gezondheidszorg , begrijpen we. En de verpleging en verzorging komt honderden miljoenen tekort om normale zorg te kunnen verlenen, zo heeft het onafhankelijke tarievencollege berekend.

Het ligt voor de hand, dat bij alle financiële kommer en kwel in de thuiszorg, de ggz en de verpleging en verzorging, de ogen gericht zijn op Kwatta. De bescheiden gehandicaptenzorg zij gewaarschuwd. Voorkom dat u bevangen raakt door de zomerse AWBZ-hitte en vakkundig ontdaan van wisselgeld het strand verlaat.

Door: Ruud Koolen

Hoewel de zomer hier misschien nog warmer is, bestaat aan de Costa Blanca ook Nederlandse thuiszorg. Onze organisatie werkt hier sedert begin negentiger jaren en heeft een professioneel team van Nederlandssprekende medewerkers. Sedert 1 januari ontvangen onze cliënten alleen nog zorg krachtens de AWBZ als zij recht hebben op de z.g. overgangsregeling. Dit recht bestaat voor mensen die op 31/12/05 AWBZ-zorg ontvingen. Nieuwe aanmeldingen zijn sedert 01/01/06 niet meer mogelijk. Wel kan men toestemming krijgen gedurende een tijdelijk verblijf in Spanje AWBZ-zorg te ontvangen in Spanje. De in Nederland afgegeven indicatie kan dan hier overgenomen worden. Wij declareren dan bij de verzekeraar tot het voor Spanje vastgesteld AWBZ-tarief. De eigen bijdrage blijft hetzelfde. Misschien overzomeren in Spanje? Zie ook onze website www.joannesdedeo.nl Annemarie Coignet

Thuiszorg Joannes de Deo Spanje dinsdag 18 juli 2006

Buiten alle tekorten in de thuiszorg op verzorging en verpleging, die veroorzaakt zijn door de grond waarop prognoses gebaseerd zijn (te lage inschatting), stijgen de kosten ook door de plicht om thuiszorginstellingen topzwaar te belasten met tijdregistratiesystemen. Dit jaagt de overhead ongelooflijk op. Ik roep de wijze aan die kan aantonen dat de kosten van het willen beheersen van de kosten volledig uit balans zijn geslagen. Dat is 1 zwaar punt waardoor mensen met hart voor de zorg hun motivatie aangetast weten. Het tweede nog zorgwekkender punt is dat de behoefte aan (thuis)zorg enorm gaat toenemen de komende jaren. Zullen we dan nu niet onderhand als de bliksem gaan investeren in een sector die straks nog meer gemotiveerde mensen met sterke schouders nodig heeft? Tot slot worden de burgers die met de vernieuwde AWBZ meer keuzevrijheid zouden moeten hebben voor het blok gezet: de wachtlijst accepteren of de papieren jungle van een PGB instappen… En dames heren politici, de zomer is al heet genoeg. Nog heter de herfst bij de verkiezingen als er geen wijze besluiten genomen worden.

Wim Raaijmakers dinsdag 18 juli 2006

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.