Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beter voorbereid op knelpunten in de toekomst door het delen van data

Door hun data samen te brengen hebben gemeenten in Noordoost-Friesland inzicht in de zorgconsumptie. Ook kunnen zij voorspellen welke zorgvragen in de toekomst het grootst zijn. In een ingezonden artikel zetten drie verantwoordelijken, vanuit verzekeraar De Friesland, gemeente en 'domeinverbinder' ROS Friesland, hun regionale aanpak uiteen.
Friesland Regiobeelden Zv
Dirk Postma, Jildou de Jong en Ronald Wierstra

Ook de regio Noordoost-Friesland staat de komende jaren voor een grote opgave: het aantal 75-plussers stijgt tot 2050 met 74 procent terwijl het aantal 65-minners daalt met 7 procent. Om beter inzichtelijk te maken wat de opgave voor de toekomst zal zijn, is een dashboard ontwikkeld en een projectgroep opgezet.

Dashboard

Vektis ontwikkelde een dashboard voor het zorggebruik in Friesland: de Gemeentezorgspiegel. Daarin zoomen zij in op vier niveaus: de aantallen en kosten per wet, zorgsoort, aandoening en diagnose. Inmiddels is tweederde van de Friese gemeenten aangesloten op de Gemeentezorgspiegel, waardoor het regiobeeld per gemeente inzichtelijk is.

Fries Venster Thuiswonende ouderen

Verder is het project Fries Venster Thuiswonende ouderen dit jaar van start gegaan, dat moet laten zien wat thuiswonende Friese ouderen nodig hebben om op een prettige manier thuis te blijven wonen. Hiervoor schakelde de projectgroep hulp in van het Fries Sociaal Planbureau en DataFryslân. Tijdens een drieweekse snelkookpan onder data scientists zal duidelijk worden welke indicatoren en prognoses leidend zijn en waarom.

Discussies

Vervolgens is het zaak om de dialoog aan te gaan over de verzamelde data. De informatie in het venster geeft inzichten die voeding zijn voor discussies, bijvoorbeeld over het onbenut potentieel van werknemers in de zorg. Vaak denken we automatisch aan het werven van nieuwe krachten en het enthousiasmeren van zorgpersoneel om hun contract uit te breiden, om de groeiende zorgvraag het hoofd te kunnen bieden. Maar misschien zorgt dat er wel voor dat iemand dan zijn werk als mantelzorger niet meer goed kan doen. Op die manier werk je met bepaald beleid een ander probleem in de hand.

Een ander voorbeeld is dat je op basis van de demografische informatie meer opnames vanwege dementie zou verwachten. Maar het zit in de cultuur van de mensen in deze regio dat je voor iemand zorgt zodat deze persoon thuis kan blijven wonen en een opname niet nodig is. Dat klinkt als een pluspunt, maar is het misschien niet omdat je het in deze regio met alleen mantelzorgers niet gaat redden. Daar moet rekening mee worden gehouden in een prognose.

Vertrouwen

Een valkuil kan liggen in het delen van data; daar zijn gemeenten niet altijd happig op. Ook is vaak is zien dat partijen tijdens de samenwerking redeneren vanuit eigen aanbod. Er is een sfeer van vertrouwen nodig, dat is er in Friesland. De lijnen zijn kort, de samenwerking groot en er is weinig concurrentie op de zorgmarkt.

Meepraten

De vele samenwerkingsverbanden van burgers en ouderenbonden in Friesland kunnen allemaal gebruikmaken van het venster. Zij kunnen daardoor beter meepraten over hoe de zorg kan worden vormgeven in de toekomst.

Ronald Wierstra (regiomanager gemeenten bij zorgverzekeraar De Friesland), Jildou de Jong (regio-adviseur bij ROS Friesland) en Margreet Jonker (wethouder gemeente Achtkarspelen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.