Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: ‘Opgescheept’

Vorige week werd bekend dat de kinder-/kraamafdelingen van het Scheper ziekenhuis in Emmen voor onbepaalde tijd worden gesloten.
Jan Van Loenen
Jan van Loenen, bestuurder-directeur en adviseur transitie Zorgbelang Drenthe

Ondanks alle inspanningen van betrokken partijen is het niet gelukt om tijdig nieuwe kinderartsen aan te trekken.

De situatie in Emmen staat niet op zichzelf. Het ziekenhuislandschap is de afgelopen jaren aan het veranderen, de hoog-complexe zorg wordt geconcentreerd in umc’s en topklinische ziekenhuizen. In het algemeen komt deze ontwikkeling de kwaliteit van zorg ten goede en inwoners zijn best bereid daarvoor te reizen. Er is echter ook een substantieel deel laag-complexe zorg; voor inwoners is het belangrijk dat deze zorg dichtbij beschikbaar is.

Juist in een dunner bevolkte omgeving is het belangrijk om deze basiszorg beschikbaar en bereikbaar te houden. Dit is echter nog wel een uitdaging. Overal in Nederland staat het voortbestaan van de kleinere streekziekenhuizen onder druk. In het Noorden zijn de voorbeelden daarvan de ziekenhuizen Dokkum, Meppel, Delfzijl en Winschoten.

Voor inwoners zijn zorgvoorzieningen een van de belangrijkste factoren om zich ergens te vestigen dan wel te blijven wonen. Alleen al om die reden  zouden bestuurders en beleidsmakers zich maximaal moeten inspannen om een duurzame zorginfrastructuur in Noord-Nederland veilig te stellen voor de toekomst. Nu doet zich daar wel een bijzonder fenomeen voor en dat is de vraag wie er eigenlijk over de zorg gaat. Zowel de huidige als vorige minister verwijzen consequent naar ‘verantwoordelijke partijen’, zijnde de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders. De provincie heeft in formele zin geen enkele rol in (de inrichting van) het zorglandschap en de gemeente gaat er al evenmin over. Toch roert de provinciale en lokale politiek zich rond de sluiting van de kinderafdeling en verloskunde in Emmen en daar ben ik blij mee. Het kan immers niet zo zijn dat geen enkele overheid over zo’n belangrijke publieke voorziening gaat; dat is simpelweg niet uit te leggen aan burgers.

Eigenlijk zouden we de vraag moeten stellen: van wie is de zorg? De zorg is een publieke voorziening die wordt gefinancierd vanuit publieke middelen. Middels premiegeld en belastingen worden specialisten, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals betaald om goede zorg te verlenen en zijn bestuurders aangesteld om zich rekenschap te geven van hun maatschappelijke opdracht. In feite zijn de inwoners gezamenlijk aandeelhouder van bijvoorbeeld een ziekenhuis. Dit betekent dat zij ook zeggenschap willen hebben over de beschikbaarheid van belangrijke (basis)zorgvoorzieningen.

De onrust en ongerustheid die het gevolg zijn van de sluiting van de afdelingen in het Scheper ziekenhuis is niet alleen begrijpelijk, het is vooral een signaal dat het anders moet als het gaat om belangrijke beslissingen over de (her)inrichting van het zorglandschap. De overheid verwacht dat burgers meer verantwoordelijkheid nemen; dit lijkt mij het uitgelezen moment om burgers hun zorg terug te geven. Zij en niemand anders zijn de wettige eigenaren van de zorg.

Jan van Loenen, bestuurder-directeur en adviseur transities Zorgbelang Drenthe.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.