Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Value for money in het sociale domein

Wilma van der Scheer
Nog niet in alle gemeenten is waardegedreven zorg het uitgangspunt, constateert Wilma van der Scheer.
Dr. Wilma van der Scheer, directeur Erasmus Centrum voor Zorgbestuur

Niet zo lang geleden mocht ik met twee gemeentes meedenken over hun zorgbeleid. De afspraken stonden al geruime tijd. Op het moment van de gesprekken was er echter weinig ruimte om het over beleid te hebben. Budgetten waren overschreden. Dat moest uitgelegd worden en in de toekomst voorkomen worden. Ik probeerde te begrijpen hoe groot het probleem was door te vragen naar de impact: was er bereikt waar op ingezet was door de gemeenten? Waren burgers goed geholpen? In beide gevallen was het antwoord: dat weten we niet. En het gesprek ging al snel over bezuinigingen én over het gevaar van een aanzuigende werking als je het te goed regelt voor je burgers.

Waar we in de zorg de mond vol hebben van value for money, waardegedreven zorg en terug naar de bedoeling, leek dit bij de desbetreffende gemeenten geen issue te zijn. Ik moest denken aan een uitspraak van de epidemioloog Luc Bonneux die ooit zei: ‘The aim of healthcare is not to safe money’. Uiteraard hebben we wel de dure plicht de beschikbare middelen wijs te besteden. Maar het doel van gezondheidszorg is de gezondheid van mensen te bevorderen. Het doel van de decentralisaties is om zorg dichter bij mensen thuis te organiseren, dure zorg te voorkomen en te verplaatsen waar mogelijk. Ook het rapport De Juiste Zorg op de Juiste Plek van de gelijknamige taskforce en de hoofdlijnenakkoorden zijn er duidelijk over: het gaat over betere zorg, dichter bij huis, die effectiever is en – doordat het dichter bij huis plaatsvindt – goedkoper is. Klinkt logisch: ziekenhuiszorg is dure zorg. Het opbouwen van de juiste expertise lokaal, het inrichten van het sociale domein, het opbouwen van samenwerkingsrelaties en afstemmen van werkwijzen zodat op het juiste moment op- en afgeschaald wordt, is ook duur. En het kost tijd en geld om goed te evalueren wat het resultaat is van de gespendeerde euro’s. Alleen dan kan het juiste gesprek plaatsvinden op de juiste plek: buiten de zorg is dat niet anders. Alleen dan kan het in gemeenteraden gaan over value for money in plaats van money alleen.

Wilma van der Scheer, directeur Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.