Deens ziekenhuis reduceert bedden met 56 procent

Het ziekenhuis op het Deense eiland Bornholm heeft het aantal bedden gereduceerd van 200 naar 88. De afname is te danken aan een nieuwe werkwijze, gebaseerd op de principes van value based healthcare.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: © Tyler Olson / stock.adobe.com

Bornholm is klein eiland, nog geen 600 vierkante kilometer, in de Baltische zee ten zuiden van de Zweedse kust. De Poolse en Duitse kust liggen dichterbij dan het vasteland van Denemarken. Het enige ziekenhuis op dit eiland, waar ruim 39.000 mensen wonen, had 200 bedden. In circa drie jaar is dat aantal gereduceerd tot 88. De spectaculaire reductie van 56 procent is te danken aan het toepassen van de principes van VBHC.

Deense regio voert zorgbeleid uit

Denemarken is verdeeld in vijf bestuurlijke regio’s. Die Deense regio’s hebben een grote mate van autonomie bij het uitvoeren van het Deense

1
5552

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Steengoed natuurlijk, maar het aantal bedden (200) op dat eiland van bijna 40.000 mensen was wel erg hoog als je het vergelijkt met Nederland.

    Volgens Wikipedia hebben we in Nederland bijna 44.000 bedden. Per inwoner is dat ongeveer 1 bed per 390 inwoners. Na alle mooie veranderingen op Bornholm is dat met 1 bed per 450 inwoners nog steeds hoger dan in Nederland…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.