Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Reinier de Graaf schaft vakgroepen af

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Reinier de Graaf heeft als eerste topklinische ziekenhuis in Nederland de vakgroepen afgeschaft. Geïnspireerd door het Zweedse Karolinksa gaat het ziekenhuis in Delft de organisatie aansturen via vijf zorgthema’s: moeder & kind; oncologie; kwetsbare ouderen en chronische zorg; acute zorg en planbare zorg.
Carina Hilders
Foto: Reinier de Graaf
Premium

Reinier de Graaf ziekenhuis in

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Mooi hoe in het Reinier de Graaf ziekenhuis de lessen vanuit Karolinska zijn gebruikt om de RVE structuur door te ontwikkelen naar een thema structuur waarbij de vakgroepsgrenzen niet meer leidend zijn … en inderdaad ook spannend
   Evelien Beentjes

  2. Lees alle reacties
  3. Reinier de graaf is een vooruitstrevend ziekenhuis. Er is daar veel effortiz gestoken in Lean six sigma en niet zonder resultaat. De nieuwe aansturing die in dit artikel wordt beschreven maakt multi-disciplinaire zorg eenvoudiger zodat de zorg meer rondom de patiënt georganiseerd kan worden. Dit leidt mogelijkerwijs ook tot kortere wachtlijsten.

  4. Goed werk van en voor Reinier de Graaf en voor de patiëntenzorg in zijn algemeenheid!
   Rijnstate, een topklinisch ziekenhuis, heeft per 1 januari 2017 de zorg reeds georganiseerd rondom aandoeningen/patientenstromen in multidisciplinaire Resultaat Verantwoordelijke Eenheden voor oncologie, palliatieve zorg, vasculaire geneeskunde, geboortezorg, en traumatologie a la Karolinska en volgens de principes van Value Based Health Care (waardegedreven zorg). En daarbij het team, incl de artsen met elkaar verantwoordelijk gemaakt voor kwaliteit (met name gebaseerd op uitkomsten van zorg) en financieen binnen deze RVE. En daarmee de bestaande silo’s doorbroken. Patienten en patiëntenorganisaties hebben meegedacht met de inrichting van zorg en de bepaling van de uitkomstindicatoren. Op het ICHOM congres 2 en 3 mei 2019 zijn hiervan de eerste resultaten gepubliceerd.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.