Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Competitie stimuleert innovatie

Mario Gibbels
Het zal eens niet de financiering in de zorg zijn. Ook bij Gezondheid 2.0 blijkt wederom de manier waarop de zorg bekostigd wordt een belangrijke belemmerende factor, zo stelt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in zijn vandaag verschenen advies Gezondheid 2.0.

Zoals dat ook bij veel andere innovaties het geval is. Vaak heeft men het hierbij dan over ‘perverse prikkels’ die ervoor zorgen dat het voor zorgaanbieders financieel helemaal niet aantrekkelijk is om te innoveren. “Dbc’s zijn het probleem” en “dbc-systematiek remt innovatie”, stelt de RVZ dan ook in zijn advies.

Wat te doen? Want die dbc’s hebben we net in de zorg ingevoerd, juist om die perverse prikkels uit het systeem te halen. En volgens de RVZ moet er wat gebeuren, willen we de kansen die Gezondheid 2.0 biedt benutten.

Een van de oplossingen die de RVZ aandraagt is het verruimen van het zogeheten B-segment, het deel van de dbc’s waarover vrij onderhandeld mag worden tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders.

Dus toch meer marktwerking. Competitie stimuleert innovatie, stelt de RVZ. Het is alleen de vraag of het op dit moment politiek haalbaar is om meer marktwerking in de zorg in te voeren. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.