Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

De heilloze weg van het CVZ

Roel Verheul
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) wil de vergoedingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) drastisch beperken. Zo zullen psychische stoornissen met een vermeende lichamelijke oorzaak en psychische klachten, als het aan CVZ ligt, niet langer worden vergoed als ggz-zorg. Het CVZ bewandelt een heilloze weg in zijn poging iets te doen aan de groei van de zorguitgaven. Die groei is ons aller probleem, maar CVZ levert op deze manier geen enkele bijdrage aan de oplossing ervan. Het conceptadvies, dat vorige week uitlekte, heeft dan ook een storm van protest opgeroepen van patiënten, hulpverleners, wetenschappers en zorgaanbieders.
De heilloze weg van het CVZ

Inhoudelijk is het advies al uitvoerig

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Niet alleen naar je medewerkers kijken, maar ook zelf in eigen ‘vlees’durven snijden, als je begrijpt, wat ik bedoel.Met name AFBOUWEN met personeel, die alleen maar alles in een rondje laten lopen(circulis)
      Afbouwen die burocratie, en al die hulpmiddelen, die voor de direkte noodzakelijke hulp, niet nodig zijn te schrappen.
      Indicatiegebied voor de meeste flauwekul ingesteld schrappen>
      Dan is het geen heiloze zaak.

    2. Lees alle reacties
    3. Zomer 2012 (of was het al weer 2011?) plaatste de Volkskrant (u weet wel, van het gezonde socialistische Volksempfinden) een artikel van 2 drs.-en met de strekking: de meeste GGZ problemen hebben de diagnose PHPD, oftewel ‘Pijntje Hier, Pijntje Daar’. De minister (Schippers) liet desgevraagd weten dat, kortgezegd, zij er ook zo over dacht. Als ze er zo over denkt kan het ministerie meteen ingekrompen worden tot 10 man, zij tot staatsecretaris zonder eigen Departement, als hoofd van de Afdeling PHPD. Inhoudelijk kan ik het niet zo mooi zeggen als dhr. Verheul, vandaar deze vormgeving van mijn reactie.
      Overigens, de wetenschappelijke kant van het CVZ was (was) inderdaad wetenschappelijk, zo is er bijv. nog steeds geen vergoeding van melatonine voor slaapstoornissen die gekoppeld zijn aan een meetbaar gebrek aan melatonineproductie door het lichaam, omdat er geen onderzoek is die bewijst dat het zinnig is. O.a. omdat melatonine patentloos is, is er geen industrie die het wil bekostigt. Vreemd is dat het niet vrij mag worden verkocht, dus patienten zijn elke avond minimaal € 0,25 kwijt of meer uit eigen zak (tenzij dat ze een slaapmiddel gebruiken, dat kan dan worden vergoed met B2, terecht op kosten van de verzekering, anders liggen ze uren wakker. Maar helaas heeft niemand van het CVZ er last van, ook de minister blijkbaar niet.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.