De heilloze weg van het CVZ

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) wil de vergoedingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) drastisch beperken. Zo zullen psychische stoornissen met een vermeende lichamelijke oorzaak en psychische klachten, als het aan CVZ ligt, niet langer worden vergoed als ggz-zorg. Het CVZ bewandelt een heilloze weg in zijn poging iets te doen aan de groei van de zorguitgaven. Die groei is ons aller probleem, maar CVZ levert op deze manier geen enkele bijdrage aan de oplossing ervan. Het conceptadvies, dat vorige week uitlekte, heeft dan ook een storm van protest opgeroepen van patiënten, hulpverleners, wetenschappers en zorgaanbieders.
De heilloze weg van het CVZ

Inhoudelijk is het advies al uitvoerig aan de orde geweest in de media. De reacties vanuit de sector laten er geen spaan van heel. Wat nauwelijks aan de orde is geweest is dat CVZ zijn eigen grondbeginselen als pakketbeheerder aan de laars lapt. Nergens vindt een gedegen beoordeling van de medische noodzakelijkheid van behandeling bij bepaalde aandoeningen plaats. Ook de (kosten)effectiviteit wordt nagenoeg volledig buiten beschouwing gelaten. Tijdens de hooglerarenconsultatie gaf CVZ aan onder grote druk te staan om de groei van collectieve zorguitgaven af te remmen. Dat verklaart wellicht waarom het hier acteert als een kat in het nauw

2
38

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.