Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

De IGZ kán het niet goed doen

‘Opvallend dat de woorden “inspectie” en “falen” vaak samen gaan?’ twitterde @smorkolama onlangs. Dit naar aanleiding van de “onthulling” van RTL dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) al jaren wist van de lekkende PIP-protheses en er niks mee heeft gedaan. Ik ken Smorkolama niet, maar de quote geeft de huidige situatie van de IGZ treffend weer.
De IGZ kán het niet goed doen

De IGZ: ik heb met haar te doen. Ze zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen en slaagt er niet in om eruit te komen. En ik vind dat ze zwaar tekort wordt gedaan. Ze wordt namelijk niet afgerekend op de totale prestaties, maar alleen op – deels vermeende – fouten. Alsof je kijkt naar een samenvatting van een voetbalwedstrijd waarin alleen de foute passes en tegendoelpunten van een team te zien zijn. Het somt een deel van de feiten op, maar geeft geen totaal beeld.

De zaak Different

Behalve kritiek op het optreden rond de PIP-protheses, heeft het IGZ nog meer problemen te pareren. Bijvoorbeeld de zaak rond de zorginstelling Different, die genezing van homo’s zou promoten. De IGZ sprak met de bestuurders, artsen, begeleiders, (ex)patiënten, deed dossieronderzoek en onderzocht klachten. Haar conclusie: er is geen sprake van therapie gericht op genezing. Waarop Ineke van Gent van GroenLinks fel reageerde: ‘Dit kan niet kloppen, ik eis een aanvullend onderzoek.’

IGZ wil niet leren

Of Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester, die getergd roept dat de IGZ niet wil leren. Ik zit sinds enkele jaren in een jury die jaarlijks kennispublicaties op het gebied van toezicht beoordeelt. De IGZ onderscheidt zich op dat vlak juist in positieve zin. Hoezo niet willen leren? Bouwmeester gaat daarmee wel heel makkelijk voorbij aan de recente grote veranderingen die de IGZ heeft doorgemaakt onder leiding van Gerrit van der Wal.

De onderbuik regeert

Het is de onderbuik die regeert. Niet alleen bij politici, maar eigenlijk bij de meeste mensen. Journalisten versterken dat gevoel door bij voorkeur artikelen te schrijven en programma’s te maken met een duidelijke rolverdeling: incident-slachtoffer-schuldige. Dat de wereld complexer in elkaar zit en het verhaal dus feitelijk langer en breder zou moeten zijn, wordt niet gemeld. Want dat is niet goed voor de lees- en kijkcijfers omdat de gemiddelde consument dan afhaakt.

Toezichtvisie

De minister, die vreselijk baalt dat ze continu moet reageren op incidenten, heeft een aantal maatregelen getroffen. Ze heeft onder andere een nieuwe toezichtvisie gepresenteerd.

In een goede visie worden keuzes gemaakt: wat wil je wanneer hebben bereikt? De wat-vraag dus. De gepresenteerde toezichtvisie van de minister bevat wel keuzes, maar alleen ten aanzien van de hoe-vraag: mysterie-guests, systeemgericht toezicht, onaangekondigde inspectiebezoeken, et cetera. Alsof je beslist dat je op vakantie gaat met een rode auto en wat bagage, zonder je af te vragen waar de reis naar toegaat, wanneer en met wie. Als je vooraf geen keuze maakt, wordt het een wereldreis. Dan is de enige oplossing dat je alles meeneemt: zowel je ski’s als je korte broek, je woordenboek Swahili en de kaart van Polen. Daarvoor heb je wel een hele grote auto nodig en bovendien, daarmee kom je ook niet overal.

Onmogelijk doel

Dus naast het feit dat de IGZ niet eerlijk wordt beoordeeld op al haar daden, is ze ook voor een onmogelijk doel gesteld: alles, foutloos en nu! Tja, dat lijkt mij onuitvoerbaar.

Rob Velders, adviseur op het gebied van toezicht en handhaving

foto: Reed/Roel Dijkstra

Lees meer:

In Zorgvisie magazine nr. 5, mei 2012, analyseren drie deskundigen de commotie over de inspectie.

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De laatste tijd is er op radio en Tv en in de krant niet een positieve melding over het IGZ en Velders (adviseur op toezicht en handhaving) probeert het IGZ nog enige glans te geven; het is een treurnis wat men meldt over het IGZ.
  Als Velders 5 min met mij praat en hij is niet volledig omgeturnd zijn er twee mogelijkheden: hij heeft (volkomen ondeskundig) zichzelf benoemt tot adviseur en toezichthouder in de zorg of hij solliciteert naar een baantje bij de IGZ of een leuke opdracht van de IGZ.
  Ik heb het al eens gezegd: in de zorg is alles mogelijk en het kost altijd bergen geld. Wanneer komt voor die kerels de wroeging, want uiteindelijk zijn het de arme patienten die het gelach betalen

 3. Koos, als mijnheer pupulupup morgen schrijft “Hitler noemen ze altijd de zondebok dan herhaal ik gewoon wat Koos schrijft: Jan C. Jammer dat je het zo ziet. Ik snap dat het makkelijk is om te zeggen dat iedereen het fout doet. Hoop dat je niet te veel lijdt onder deze frustraties. Ik wens u sterkte toe!

 4. Je had er op kunnen wachten. Het IGZ heeft iemand (Velders) bereid gevonden om het schandalig en crimineel optreden van het IGZ (Inspectie GezondheidsZorg) recht te praten. Zal wel een leuke cent opleveren. Zo breidt je je netwerk uit. Alle bomen schudden.
  Enkele zinnen uit Velders verweer dat de IGZ vrij moet pleiten (Bah).
  Ze wordt namelijk niet afgerekend op de totale prestaties, maar alleen op – deels vermeende – fouten.
  Het verzuimen van controle op misstanden in de zorginstellingen en het niet straffen (maar belonen) van die enkele gevallen die ze als zeer duur betaald orgaan wel “ontdekken” (nog vaak op indicatie van anderen!!) noemt Velders: op – deels vermeende – fouten. En alsof je: van een voetbalwedstrijd alleen maar de foute passes en tegendoelpunten laat zien. Velders heeft gelijk, BEHALVE als die foute passes 80% van de wedstrijd uitmaken, de spelers te beroerd zijn iets te doen en er verloren wordt met 20-0 en dat is het geval met IGZ. (vergelijking helemaal afmaken hr Velders)
  Velders: dan gaat men gemakkelijk voorbij aan de recente grote veranderingen die de IGZ heeft doorgemaakt. Noem er a.u.b. een paar. De misstanden in zorginstellingen zijn alleen maar verergerd en de fraude is her en der dramatisch gestegen, in aantal en bedragen!!.
  Het is de onderbuik die regeert. Een leuke dooddoener die vaak wordt gebruikt als de waarheid niet goed uitkomt. Er wordt, volgens Velders, graag negatief gepraat en geschreven, want dat is goed voor de lees- en kijkcijfers omdat de gemiddelde consument anders afhaakt. Hr. Velders wat zou ik graag positief zijn over de beleving van die uitzichtloze en trieste oude mensjes en gehandicapten in zorginstellingen.
  Velders: de minister heeft daarom een nieuwe toezichtvisie gepresenteerd. Allicht als de IGZ continu op haar lauweren rust. Iemand moet het doen. Gebruikte het IGZ maar: mysterie-guests, systeemgericht toezicht, onaangekondigde inspectiebezoeken, et cetera. Dan hadden ze uit de evaluatie daarvan AKTIES kunnen ondernemen (ACTIES Hr Velders, geen rapporten, congressen, cursussen, visies, lulkoek; die kosten de zorg alleen maar miljoenen.
  Velders conclusie: het is dus niet eerlijk om het IGZ te eisen: alles, foutloos en nu! Hr.Velders, was het maar alles, foutloos en nu, want dat is bij IGZ HELAAS nog maar fractioneel bereikt. En daar komt bij, we hebben het niet over voetbal of vakantie, we hebben het over zieken, gehandicapten en ouderen die schandalig behandeld worden en met heel hard werken de welvaart van Velders, van mij en van de overige landgenoten hebben verdiend.
  Zie verder hieronder hoe JC eerder heeft gereageerd in zorgvisie
  Dat bij het productieproces van TV’s of wat dan ook fouten gemaakt worden, is menselijk als het er maar niet teveel zijn. Vooral omdat er nog een controle-apparaat achter zit. Zo ook bij de zorg. Enorm veel geld wordt daarin geïnvesteerd – onder andere allerlei instanties proberen bij NUL-INBRENG toch nog flink wat graan mee te pikken (en nul-cursus effect van allerlei zorgbijscholingingen en cursussen en DAT AL MINSTENS TIEN JAAR). Bij de zorg fungeert onder andere het IGZ als zo’n controle-apparaat. Bij voortduring EN UIT EIGEN WAARNEMING zie ik dat het controle-apparaat IGZ NIET FUNCTIONEERT. Dat is schrijnend, dramatisch, triest, walgelijk EN MISDADIG CRIMINEEL. We hebben het – als het de verpleeg- en ouderenzorg betreft — over de meest trieste mensenkant van onze samenleving. En helaas is het zo. ONTKENNEN KAN NIET MEER. 1) Ikzelf ervaar het 2) de Nederlandse Patiëntenorganisatie spreekt van niet of heel slecht of veel en veel te traag functioneren; voortdurend de doofpot. Let wel binnen de gezondheid DE DOOFPOT dat is misdadig crimineel. 3) de Nationale Ombudsman heeft geen goed woord over voor het functioneren van de IGZ. 4) Dezelfde uitlatingen hoor ik bij voortduring op de radio (Radio 1). Onderzoeksprogramma ARGOS spreekt van zeer ernstig wanbeleid. 5) En tenslotte hoor ik vanmorgen een top medewerker/medicus — 9 jaar IGZ werkzaam (ik meen ene heer Ming of zoiets) zeggen: “Het is een grote rotzooi”. Hr van de Wal eruit sodemieteren heeft geen zin (moet wel met onmiddellijke ingang gebeuren), want wat ik weet, weten 80% van de IGZ medewerkers en die hebben UIT EIGEN VOORDEEL EN LIJFSBEHOUD hun ba… hun mond dichtgehouden. Dat is – ik herhaal het want ik spreek over oudjes die ons land grootgebracht hebben – misdadig crimineel. Ik heb dat nog maar een keer eerder meegemaakt, want ik ben van voor de oorlog?!? Dus van de Wal en nog velen meer op straat donderen zonder ENIGE VERGOEDING OF AFKOOPSOM; zo straf je BANDIETEN. Minister Schippers wil het nog niet geloven. Drie mogelijkheden: ze zit in het complot, ze is gruwelijk naïef of het komt haar politiek niet goed uit. Met dat laatste spant ze dan de kroon bij de kwalificaties die ik hiervoor enkele malen gebezigd heb. Wie dit leest en vrouw Schippers kent gelieve haar deze email door te sturen, waarvoor mijn hartelijke dank.

 5. Gelukkig eindelijk een genuanceerd verhaal over de inspectie. De hijgerigheid van bijziende politici om Das Gesundene Volksempfinden te bevredigen is weerzinwekkend en verraadt vooral hun gebrek aan kennis. In de disco is ” we want it all, and we want it now!” een leuk liedje, in de volwassen mensen wereld is het een onbruikbaar uitgangspunt. Het is het parlement dat ooit akkoord ging met metatoetsing als instrument voor de inspectie. Terecht, verantwoordelijk voor de zorg zijn in eerste instantie zij die verantwoordelijk zijn voor de behandeling, van micro tot mesoniveau, dus de professionals, en hun directies en Raden van Toezicht. De inspectie dient toe te zien op de kwaliteit van de borging door de instituten inhoudelijk en bestuurlijk, niet meer en niet minder.
  Ik krijg steeds minder zin om te stemmen, en zeker niet op mensen als La Bouwmeester.

 6. Het gaat al jaren met de Inspectie op en af. Hoor je niets, dan gaat het goed. Gaat het fout, dan is er nationale verontwaardiging. Toch mis ik bij de Inspectie een terriermentaliteit zoals bij Zembla en Radar. Die kunnen in korte tijd veel boven water halen, en over het voetlicht brengen. Dat zou de Inspectie ook moeten doen.

 7. IGZ krijgt veel kritiek, maar vrijwel iedereen in Den Haag haast zich om daaraan toe te voegen dat de top van VWS het IGZ onmogelijk maakt om goed te functioneren. Omdat de minister echter elke gelegenheid aangrijpt om aan te geven dat elk voorstel over de aansturing van IGZ onbespreekbaar is, dwingt zij de parlementariërs om kritiek te blijven uiten op IGZ zelf. Dat is vervelend voor IGZ-medewerkers maar vanuit een politiek perspectief nuttig om druk op de minister te blijven uitoefenen, zodat deze IGZ een haalbare opdracht meegeeft en de politiek kan nadenken over het invullen van de leemten die achterblijven na inkrimping van het IGZ takenpakket. Dat is nodig, en dus is kritiek op het IGZ ook nodig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.