Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De zorg kan niet zonder menselijk kapitaal

Suzanne Kruizinga
Suzanne Kruizinga is sinds 1 november 2017 lid raad van bestuur Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Voorheen schreef zij al blogs voor Zorgvisie als voorzitter CNV zorg&welzijn.
De transities in de zorg zijn opgezet om de zorg meer op maat te maken en doelmatiger te werken. Voor de gevolgen ervan voor de cliënten en patiënten is veel aandacht, maar er is te weinig oog voor de gevolgen voor het menselijk kapitaal in de zorg.
De zorg kan niet zonder menselijk kapitaal
Foto: Foto: CNV Zorg & Welzijn

Het menselijk kapitaal in de zorg. Dat zijn in mijn optiek alle mensen die er dagelijks in werken. Het enige kapitaal waar de sector écht niet zonder kan. Zorg kan geleverd worden zonder dure gebouwen, zonder ict-systemen, zelfs zonder dure apparatuur, maar zorg zonder mensen? Dat is onmogelijk.

Een aantal jaren geleden was ik bij een strategieoverleg van een grote zorginstelling. De begroting voor de komende jaren werd gepresenteerd. Er werd gemeld dat er fors gespaard was voor de aanschaf van een nieuw patiëntendossier én voor de vervanging van een aantal medische apparaten. De tijd staat immers niet stil; er was veel verouderd. Ik heb toen de vraag gesteld of er ook geld gereserveerd was voor ‘afschrijving’ van het menselijk kapitaal. Ik werd met vragende ogen en veel onbegrip aangekeken.

Geld en tijd voor scholing

Het klopt dat de ontwikkelingen in de zorgsector snel gaan. Nieuwe inzichten, methodes, technologieën en transities: de sector krijgt verandering op verandering over zich heen. Juist nú moet er geïnvesteerd worden in het menselijk kapitaal. Meer dan ooit is geld en tijd nodig voor scholing van de mensen die werken in de zorg. Niet alleen om bij te blijven op inhoudelijk gebied, maar vooral om te leren om te gaan met alle veranderingen en weerbaar te worden. Weerbaar tegen de snel veranderende omgeving, weerbaar tegen de verandering van de inhoud van het werk en de verhoging van de werkdruk, weerbaar tegen de toenemende onzekerheid en weerbaar tegen alle onzinnige maatregelen die ervoor zorgen dat je meer met administratieve taken bezig bent dan met zorg.

Goed onderhouden

De zorgsector moet investeren in weerbaarheid van mensen zodat zij in deze rumoerige, onzekere tijden kunnen blijven staan voor de inhoud van hun vak. Het menselijk kapitaal in de zorg is goud waard. Dat moet goed onderhouden worden én er moet in geïnvesteerd worden.


Suzanne Kruizinga, voorzitter CNV Zorg & Welzijn

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.