Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Dealen en wheelen met Edith

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Na zeven jaar opwarmen in de Tweede Kamer krijgt Edith Schippers haar beloning: ze wordt de nieuwe minister van VWS. Haar jarenlange ervaring met het politieke handwerk zal ze hard nodig hebben. Het kabinet-Rutte is immers niet verzekerd van een politieke meerderheid. De PVV gedoogt het beleid slechts op onderdelen.
Dealen en wheelen met Edith

Op de ouderenzorg hebben CDA-VVD met de PVV zaken kunnen doen. Meer geld, kleinschaliger, delen van de AWBZ naar de Wmo en de verzekeraars gaan de taken van de zorgkantoren overnemen. Dat behoort allemaal tot de portefeuille van Marlies Veldhuijzen Van Zanten-Hyllner, de nieuwe staatssecretaris van CDA-huize. Die komt dus in een gespreid bedje.

Gedoogakkoord

Maar voor de ziekenhuiszorg, de portefeuille van de minister, ziet het plaatje er heel anders uit. Het woord ‘ziekenhuis’ komt welgeteld één keer voor in het gedoogakkoord. En wel in relatie tot veiligheid. Ziekenhuizen moeten als werkgevers de aangifte overnemen van werknemers die het slachtoffer van geweld zijn geworden. Belangrijk, natuurlijk. Maar over de uitbreiding van de marktwerking in de ziekenhuiszorg, zoals beschreven in het regeerakkoord, rept het gedoogakkoord geen woord. Daar heeft de PVV dus niet op voorhand voor getekend. Schippers zal de steun mogelijk elders in de Kamer moeten zoeken.

Miljardengat

Zorgwekkender is dat de opstellers van het regeerakkoord op voorhand een miljardengat laten vallen in de bekostiging van de zorg. De collectief te financieren zorguitgaven vallen 3,6 miljard euro hoger uit dan waar het Centraal Planbureau dit voorjaar van uitging, rekent econoom Flip de Kam voor in zijn NRC-column. De onderhandelaars kiezen voor een lagere eigen betaling dan waarmee het CPB rekende. Het miljardengat dat hierdoor ontstaat, is echter buiten het budgettaire kader gelaten. Daarvoor zijn dus aanvullende bezuinigingen nodig. Ook daarvoor moet Schippers gaan winkelen in de Kamer.

Dealen en wheelen

Voldoende uitdagingen dus. Schippers heeft als Kamerlid laten zien dat ze het dealen en wheelen als geen ander beheerst. Als er iemand is die deze mission impossible tot een goed einde kan brengen, dan is zij het wel. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Weblog Bart Kiers

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Bart; niemand kan een mission impossible tot een goed einde brengen. Daar is het een mission impossible voor. Maar wees gerust: deze mission is en blijft impossible, want niemand, maar dan ook niemand is in staat om ook maar enige structuur in de losgeslagen zorg terug te duwen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.