Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Derde scène: De zorg als markt

In het begin van uw ministerschap zei u: ‘Marktwerking gaat leiden tot goedkopere zorg.’ U doelde op de macrokosten van de zorg. Maar dat blijkt niet het geval. “Niet zo snel. Als dat echt zo makkelijk was, had ik meteen de hele ziekenhuisproductie vrijgegeven.”

U hebt dat wel beweerd.

(Op de achterwand verschijnt een ZorgVisie-cover. ‘Interview minister Hoogervorst: Via marktwerking naar goedkopere zorg’)

“Ja, dat is jullie samenvatting Dat is overigens wel mijn hoop, maar het is ietsje te simpel. Ik denk dat je via marktwerking tot een betere prijs-kwaliteitverhouding kan komen. Die zorg wordt heus niet goedkoper, maar het stijgingspercentage van de kosten van zorg is gehalveerd in mijn periode en ik denk dat je dat ook wel kunt voortzetten, maar dan moet er meer prestatiedwang komen op kwaliteit en op prijs.”

U verloochent nu wat u bij uw aantreden heeft gezegd.

“Ik ben het er ook niet mee oneens. Ik heb het altijd heel genuanceerd gebracht. Mijn voorganger Bomhoff wilde meteen de dbc’s voor honderd procent vrij in de markt plaatsen. Ik vond de tijd daar nog helemaal niet rijp voor. De invoering van het B-segment heeft in eerste instantie tot prijsstijgingen geleid. Dat is gelukkig gecorrigeerd in het tweede jaar. Maar dat gebeurt niet automatisch omdat het geen normale en zo’n imperfecte markt is. De zorgverzekering moet gaan werken, de kracht van de verzekeraars moet ontwikkeld worden, de kwaliteitstransparantie moet omhoog. Er is al veel bereikt de afgelopen vier jaar maar er moet de komende vier jaar nog heel veel gebeuren. Over een paar jaar hebben we op het gebied van tachtig aandoeningen openbare kwaliteitsnormen en kwaliteitsindicatoren die elke patiënt kan bekijken op internet.”

Uw doel: dan is het zorgaanbod transparant en ontwikkelen zorggebruikers zo’n grote druk waardoor zorgaanbieders niet meer achterover kunnen leunen?

“Patiëntenorganisaties kunnen dan samen met verzekeraars iets ontwaren van kwaliteit. Daar ben ik niet naïef in. Het zal nog lang duren voordat dat goed gaat werken. Maar we weten nu al weer veel meer dan vier jaar terug.”

“De grote zegeningen van de Zorgverzekeringswet moeten allemaal nog komen. Ik wist dat het lang zou duren en ongelooflijk veel onrust zou veroorzaken omdat ik aan de portemonnee van alle Nederlanders zat. In het begin was iedereen ervan overtuigd dat hij werd getild. Dat wist ik van tevoren op grond van mijn ervaring met belastinghervorming waar we vier miljard bij deden in de vorm van lastenverlichting. En toen waren nog veel mensen ervan overtuigd dat ze werden getild. Zo werken die processen. Dus vanaf het begin heb ik gezegd. A: het is geen revolutie maar een evolutie. B: ik ben blij dat er al heel veel werk is verricht en ik doe eigenlijk niet meer dan de afronding. En C: er zullen mensen op achteruit gaan. Ik heb vanaf het begin duidelijk gemaakt dat er financieel voor sommige mensen vervelende effecten zouden ontstaan maar dat de bestaande situatie onrechtvaardig was.”

Vierde scène: Bloedneus

Door: Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.