Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Digitale transformatie zorgsystemen moet ook na pandemie doorzetten

De covid-19-pandemie vormt een uitdaging voor zorgsystemen over de hele wereld. Eerst moesten ze reageren op een toename van het aantal patiënten en het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen beheren, nu het vaccinatieprogramma wereldwijd bezig is, moeten de zorgsystemen blijven transformeren.
Nicky Murphy

Tijdens de pandemie leverde het gebruik van cloud-technologie de zorgsystemen al voordelen op. Cloudtechnologie versnelt wetenschappelijke inzichten: het ondersteunt onderzoek op schaal en samenwerking tussen onderzoeksgroepen door de betrouwbare en schaalbare rekenkracht.

Tijdens de pandemie gebruiken Genomics England en hun technologieplatform LifeBit cloud-technologie om onderzoekers via een platform toegang te bieden tot genomische data vanuit hun sterk beveiligde omgeving, waardoor ze kunnen samenwerken en snel nieuwe inzichten kunnen vinden. Cerner lanceerde hun Learning Health Network, waarbij ze gebruikmaakten van de analytische mogelijkheden van de cloud om analyses uit te voeren op geaggregeerde en niet-geïdentificeerde gegevens op covid-19 van meerdere organisaties. Via het netwerk hebben onderzoekers snel algoritmen kunnen uitvoeren om de werkzaamheid van therapieën voor de behandeling van covid-19 aan te tonen. Amazon Web Services (AWS) lanceerde AWS CORD-19, een database geschikt voor machine learning om zorgsystemen te ondersteunen die data delen voor onderzoek.

Innovatief gebruikmaken van data

Cloudtechnologie hielp organisaties innovatief gebruik te maken van data tijdens de pandemie. Neem bijvoorbeeld Blyott dat actief is in Nederland en België. Het bedrijf ontwikkelt IoT-oplossingen voor het monitoren van de ziekenhuismaterialen en het beperken van materialen die uitsluitend door covid-19-patiënten worden gebruikt. Daarnaast heeft het platform ook de agenda van de verpleegkundigen kunnen verbeteren met behulp van analyses van de verblijfsperiode van een specifieke patiënt.

Overheden en volksgezondheidsfunctionarissen gebruikten ook meer realtime gegevens uit een bredere reeks bronnen. Daarnaast pasten ze kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) toe om patronen in de prevalentie van virussen af te leiden en te voorspellen waar ze in de toekomst middelen nodig zouden hebben. De World Health Organization (WHO) gebruikte AWS om grootschalige data lakes te bouwen en epidemiologische landgegevens te verzamelen, om zo de verspreiding van het virus te volgen.

E-healthtoepassingen

Zorgaanbieders hebben cloud-technologie gebruikt om innovatieve, directe zorg te leveren. Onderdeel daarvan zijn e-healthtoepassingen. Zo geeft ‘Steffie’ van Steffie.nl op een simpele manier uitleg over complexe onderwerpen aan bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking. Bij de lancering waren er gelijk honderdduizenden bezoekers, met behulp van Amazon-infrastructuur konden ze snel opschalen zodat de site bereikbaar bleef. Steffie brengt nu nieuwe modules online om deze mensen een hart onder de riem te steken. Aanbieders van e-healthoplossingen kunnen de cloud gebruiken om snel te schalen om de toenemende vraag bij te houden, zodat mensen blijvende toegang hebben tot zorg wanneer nodig.

De kracht van de cloud

Cloud-technologie maakte deze innovaties in de gezondheidszorg mogelijk dankzij het vermogen om mee te schalen met de vraag en flexibiliteit te bieden in het gebruik en bij het testen. Door gebruik te maken van de kracht van de cloud zullen gezondheidssystemen innovatie op schaal blijven zien, in het voordeel van patiënten en gezondheidsdiensten. De volgende stap is om te sturen op beleidswijzigingen om het delen van interoperabele data tussen landen mogelijk te maken om patronen te ontdekken, datagestuurde beslissingen te nemen en de uitkomst voor de patiënt te verbeteren.

Door: Nicky Murphy, head of healthcare public policy EMEA bij Amazon Web Services (AWS)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.