Doorgeschoten regels in de zorg

‘Zijn we in Nederland gek geworden?’ Zo luidt de kop boven een interview met Stephan Valk, voorzitter van de raad van bestuur van de Parnassia Groep in Zorgvisie magazine. Een hartenkreet van deze van oorsprong psychiatrisch verpleegkundige en accountant, die in zijn organisatie ziet hoe de administratieve lastendruk een bedreiging vormt voor goede zorg en werkplezier, en voor de beheersbaarheid van de kosten.
Jacobine Geel

Zijn verhaal staat niet op zichzelf. In de media verschijnt de laatste tijd het ene na het andere bericht over doorgeschoten administratieve lasten voor zorgprofessionals. Zo berichtten het Financiële Dagblad en Nieuwsuur over de zorgen van ggz-instelling Antes. Bestuurder Sjef Czyzewski waarschuwt voor een onwerkbare situatie door de veelheid aan verschillende en onderling vaak strijdige regels. ‘Er zijn meer dan driehonderd regels die we bij de uitvoering van de Zorgverzekeringswet moeten naleven.’ Czyzewski kreeg bijval van Joep Verbugt, bestuurder van GGZ Eindhoven en de Kempen (GGzE) en van brancheorganisatie GGZ Nederland. Hij luidt de noodklok over de ‘doorgeschoten regeldrift’ en

13
111

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.