Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Een nieuw decennium voor de ggz

Terwijl u dit leest, wordt hard gesleuteld aan de definities van het zogeheten zorgprestatiemodel voor de ggz. Dat schrijft Eddy van de Werken in zijn column in Zorgvisie Tech magazine. Zowel qua zorgtypering (definities van de te leveren zorg) als in de verantwoording (financiële tegenprestatie) verandert straks veel.
Eddy van de Werken, voorzitter OIZ
Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

Het is enerzijds een breed gedragen aanpassing. Anderzijds is het een spannende wijziging omdat geen van de betrokken partijen erop toe wil leggen. Zorgprofessionals willen gehoord worden en willen datgene vastleggen wat er in hun ogen toe doet. De cliënt verwacht goede zorg, een betrouwbare, effectieve en snelle behandeling. De zorgaanbieder wil kwalitatief goede zorg leveren en wil daarvoor beloond worden. Zorgverzekeraars willen best op basis van andere grootheden financieren, maar hebben niet meer geld in hun portemonnee gekregen. De NZa is betrokken en stelt de nieuwe beleidsregels op. Het ministerie van VWS kijkt op afstand toe en rekent erop dat deze exercitie geen politiek lawaai gaat opleveren.

Is er geen partij vergeten? Nee, deze keer zijn de softwareleveranciers, bij monde van OIZ, op tijd aangehaakt. Daar schortte het in het verleden nog weleens aan. Nu de leveranciers ook vanaf het begin af aan aan tafel zitten, kan het toch eigenlijk alleen maar een succesverhaal worden? ‘Bel de krant maar alvast’, zeggen we bij ons thuis.

De krant bellen we later wel een keer. We zijn er nog niet: de beoogde doelstellingen zullen niet gehaald worden per 1 januari 2022. Daarvoor is een aantal zaken eenvoudig weg niet snel genoeg gegaan, zijn deadlines doorgeschoven en zijn keuzes uitgesteld of bleken bepaalde uitgangspunten later toch niet acceptabel. Nog minder dan een half jaar te gaan. Een flink aantal specificaties is nog niet vastgesteld door partijen. Om de IT-systemen tijdig aangepast, getest en geïmplementeerd te hebben – dusdanig dat de medewerkers ermee kunnen werken op het moment dat de nieuwe methode in productie moet gaan – is een heel grote uitdaging.

Hopelijk gaan we ook van dit traject met z’n allen wat leren en het daardoor in de toekomst weer een stukje beter doen.

Eddy van de Werken is productmanager bij Centric en voorzitter OIZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.