Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een stille revolutie

Mario Gibbels
Het viel nauwelijks op maar ineens doen er twintig ggz-instellingen mee met de gezamenlijke EPD-aanbesteding. En het zijn niet de kleinste jongens want samen zijn ze, aldus Petra Blom van GGZ Nederland, goed voor bijna 50 procent van de markt. En dan hebben we het volgens haar over zo’n twee miljard euro.

Toch een aardig machtsblok dat de EPD-markt in de ggz behoorlijk kan opschudden. Het betekent in ieder geval een machtsverschuiving van leveranciers richting ggz-instellingen. Bovendien is het, zoals Blom zegt, een kans voor nieuwe leveranciers om de ggz-markt binnen te komen. Een leverancier hoeft dan niet een voor een klanten te winnen, maar kan er gelijk een stuk of tien binnenhalen.

GGZ Nederland gaat hiermee een stap verder dan Actiz die in 2007 een programma van eisen opstelde voor het elektronisch cliëntendossier (ECD). Eerst ging de branchevereniging van ggz-instellingen hierover heen door Gartner een vergelijkend warenonderzoek te laten verrichten naar EPD-pakketten en dit ook openbaar te maken. En vervolgens gaan de ggz-instellingen ook nog eens het EPD gezamenlijk aanbesteden.

Actiz liet overigens vorig jaar weten ook te overwegen om nogmaals ECD’s te gaan vergelijken en het resultaat hiervan dit keer openbaar te maken. Het wachten is nu op de andere brancheverenigingen in de zorg. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.